- Berikende: Linn Skåber spiller i filmatiseringen av «Meg eier ingen», sammen med Mikael Persbrand. - Samarbeidet var konsentrert og berikende, sier hun til Dagbladet. Foto: Fredrik Hjerling / SF Film
- Berikende: Linn Skåber spiller i filmatiseringen av «Meg eier ingen», sammen med Mikael Persbrand. - Samarbeidet var konsentrert og berikende, sier hun til Dagbladet. Foto: Fredrik Hjerling / SF FilmVis mer

Spiller mot Mikael Persbrandt i ny svensk storfilm

- It takes one to know one, sa den svenske stjerna til Linn Skåber.

(Dagbladet): Linn Skåber har en rolle i den svenske filmen «Meg eier ingen» («Mig äger ingen»), som sannsynligvis lanseres på kino til høsten. Skåber spiller mot Mikael Persbrandt i filmen, som er basert på den selvbiografiske oppvekstskildringen til Åsa Linderborg, historiker, skribent og kultursjef i avisa Aftonbladet.

Boka handler om forfatterens oppvekst med en alkoholisert far i industribyen Västerås og vakte stor oppsikt i både Norge og Sverige da den kom i 2008. Den har fått flere priser og prisnominasjoner og er tidligere satt opp som teaterstykke av Riksteatret.

Rett i sjela - Det er sånn bok som går rett i sjela på folk. Det er en veldig rørende historie, så det var ikke nei i min munn da jeg ble spurt om å ta en rolle etter å ha lest boka og manuset, sier Skåber til Dagbladet.

- Boka handler om å vokse opp med en alkoholisert far du er veldig, veldig glad i. Det er en kjærlighetserklæring og en miljøskildring av det å vokse opp i blokk på 70-tallet. Jeg kjente meg veldig igjen fra min egen oppvekst på Oppsal i Oslo, sier Skåber.

- Da jeg fortalte Mikael Persbrandt at jeg selv har vokst opp i en drabantby, svarte han «jeg vet det». Da jeg lurte på hvordan han kunne vite det, smilte han bare og sa «it takes one to know one», forteller hun fra filminnspillingen som har funnet sted i Trollhättan og Luleå.

Konsentrert Det er Persbrandt som spiller den alkoholiserte faren i historien. Lindeberg gestaltes av tre forskjellige skuespillere i forskjellige aldere, og Skåber er den norske nabodama jentungen håper faren blir kjæreste med.

- Så dette er Skåber som alvorlig skuespiller, ikke som komiker?

Stjerne: Mikael Persbrandt spiller Åsa Linderborgs alkoholiserte far i filmatiseringen av «Meg eier ingen». Foto: Agnete Brun
Stjerne: Mikael Persbrandt spiller Åsa Linderborgs alkoholiserte far i filmatiseringen av «Meg eier ingen». Foto: Agnete Brun Vis mer

- Vi får se. Det kan hende det blir litt komisk også, sier Skåber, som mener hun har både fine og morsomme scener i filmen og kom godt overens med Mikael Persbrandt på settet.

- Å møte og jobbe med en så stor skuespiller er naturligvis utrolig gøy. Jeg vil omtale samarbeidet som veldig konsentrert og berikende. Det var dessuten en trivelig stemning på settet, sier Linn Skåber, som pendlet til filminnspillingen i Sverige samtidig som hun spilte i «Scener fra et ekteskap» på Oslo Nye Teater i høst.

Fornøyd forfatter Det er Kjell-Åke Andersson som regisserer filmen. Han har tidligere laget filmer om farsrollen, som «Min store tjocke far» og barnefilmen «Pirret». Linderborg selv har uttrykt at hun svært fornøyd med regissørvalget.

- Han har sett det politiske temaet i boka som har gått mange andre hus forbi, sier hun til avisa Sydsvenskan.

Forfatteren har også sagt at hun er glad for at det Mikael Persbrandt som skal spille hennes far.

- Persbrandt vet noe om klasse og han vet noe om alkohol. Det er de to grunnelementene man må forstå for å kunne gestalte min pappa, sier hun.

En filmatisering om «Meg eier ingen» har det vært snakk om siden boka i sin tid kom, men det var først etter at det svenske filminstituttet bevilget ni millioner kroner i støtte i fjor sommer at produksjonen kom igang.