Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Ragnarok»

Spiller mystisk mann i rullestol

Bjørn Sundquist (71) er langt over pensjonsalder, men er like fullt aktuell i ungdomsserien «Ragnarok».

NY SERIE: Det er mange kjente fjes å se i den nye Netflix-satsningen «Ragnarok». Video: Netflix / Rød Løper Vis mer

Det er ikke mangel på kjente fjes i den kommende norskspråklige Netflix-serien «Ragnarok». Torsdag arrangerte strømmetjenesten pressedag i Oslo sentrum.

«Ragnarok» er et moderne oppvekstdrama bygget rundt norrøn mytologi. Serien finner sted i den lille, fiktive bygda Edda, plassert midt i den storslåtte norske naturen, og er blant annet spilt inn på Odda.

Serien har en lang rekke unge og fremadstormende talenter i hovedrollene, men på rollelista finner man også en av Norges mest kjente veteraner, Bjørn Sundquist.

SERIETITTER: - Jeg har lært meg at det heter «bindge» og det gjør jeg stadig, sier Bjørn Sundquist om strømmevanene. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SERIETITTER: - Jeg har lært meg at det heter «bindge» og det gjør jeg stadig, sier Bjørn Sundquist om strømmevanene. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- En naturlig energi

I film og på scener de siste tiåra har skuespilleren gjort det meste, men han har ingen planer om å gi seg med det første.

- Jeg har en naturlig energi! Jeg liker å gjøre dette, og jeg liker å jobbe. Men jeg må passe på at jeg ikke blir sånn som jeg var før, helt arbeidsnarkoman. Jeg sier nei en del, sier han til Dagbladet.

Bjørn Sundquist mener at det at serien vises på Netflix kan ha stor betydning for unge seriekollegaer.

- Jeg synes det er fint. Jeg har lært meg at det heter «bindge» og det gjør jeg stadig. Folk i hele verden kan se det, og det kan være veldig positivt for de yngre skuespillerne. De får vist seg fram for et større publikum enn det vi kunne gjøre da jeg startet, sier Sundquist.

SENTRALE ROLLER: David Stakston og Jonas Strand Gravli i «Ragnarok». Foto: Netflix
SENTRALE ROLLER: David Stakston og Jonas Strand Gravli i «Ragnarok». Foto: Netflix Vis mer

Mindre rolle

I serien har Sundquist en mindre rolle som en gammel, mystisk mann i elektrisk rullestol. Han synes derimot at serien er en fantastisk mulighet for de yngre skuespillerne.

- Det er flott å møte så mange unge folk som er fulle av energi og lyst til å gjøre det bra. De er veldig tent og stiller masse spørsmål. Man blir tent selv da, og jeg kjenner at jeg blir ung igjen. Batteriene mine blir ladet opp bare av å være med dem, sier han.

Sundquist understreker at han holder på fortsatt fordi han synes det er gøy, selv etter mange år i bransjen.

- Hvis jeg merker at det blir et ork så sier jeg nei. Jeg jobber fordi det moro. Jeg kan si nei. Jeg får jo pensjon. Det kommer jo inn 20 000 kroner én gang i måneden uansett.

Typecastet

Sundquist berømmer flere av de unge skuespillerne i serien.

På rollelisten finner vi blant andre David Stakston, Jonas Strand Gravli, Theresa Frostad Eggesbø, Herman Tømmeraas og Emma Bones.

- Jeg synes flere av de var veldig bra. Jeg vil tippe at flere av de vil få tilbud fra utlandet etter dette, sier Sundquist.

Tømmeraas og Eggesbø spilte begge to i NRK-suksessen «Skam». I «Ragnarok» spiller de søskenparet Saxa og Fjor, som, ikke ulikt rollene i skam, er pene og populære videregåendeelever.

- Min karakter i «Skam» hadde ingen utvikling. Med Fjor kan jeg leke mer, og får jobbe mer med en følelsesmessig utvikling, sier Tømmeraas til Dagbladet.

Ikke redd for typecasting

Tømmeraas har allikevel blitt god på å spille ungdom. Både i «Ragnarok», «Skam» og «Semester» deler karakterene likhetstrekk. Skuespilleren selv er derimot ikke redd for å bli typecastet.

- Jeg er jo en ungdom. Jeg kunne ikke spilt en far for eksempel. Min rolle i «Semester» er helt annerledes. Man kan si at jeg blir typecastet som ungdom, men typene er ikke like. Jeg har fått prøve meg på mye forskjellig.

Den prisbelønnede manusforfatteren Adam Price og produksjonsselskapet SAM Productions står bak «Ragnarok», som kommer eksklusivt på Netflix 31.januar.