Spiller nerd i ny film

Ane Dahl Torp (37) spiller hovedrollen i kritikerroste Bent Hamers nye film «1001 gram». Det kan hun takke kona hans for.

HOVEDROLLE: Ane Dahl Torp spiller vitenskapskvinnen Marie i Bent Hamers nye film 1001 gram. Her fra opptakene gjort på Det internasjonale byrået for mål og vekt i Paris. Hamer er den første som har fått lov til å lage spillefilm der. Resten av skuespillerne spipller delegater fra flere land som komemr for å se på kiloet og utviklingen av en ny prototype. Foto: Sondre Steen Holvik
HOVEDROLLE: Ane Dahl Torp spiller vitenskapskvinnen Marie i Bent Hamers nye film 1001 gram. Her fra opptakene gjort på Det internasjonale byrået for mål og vekt i Paris. Hamer er den første som har fått lov til å lage spillefilm der. Resten av skuespillerne spipller delegater fra flere land som komemr for å se på kiloet og utviklingen av en ny prototype. Foto: Sondre Steen HolvikVis mer

PARIS (Dagbladet): - Det er en fantastisk sterk rolle, og det er veldig spennende å få lov og jobbe med Bent. Han skaper sine egne universer, og det krever et annerledes skuespillerarbeid, sier Ane Dahl Torp.

Filmens tittel, «1001 gram», henspiller på kiloet - den eneste måleenheten som fortsatt er basert på en fysisk gjenstand. Problemet er at den internasjonale prototypen i Paris, selve urkiloet, ikke er konstant. Så hvor mye veier egentlig en kilo?

Vitenskapskvinne
I «1001 gram» spiller Ane Dahl Torp vitenskapskvinnen Marie, som jobber på Justervesenet i Oslo sammen med sin far, spilt av Stein Winge. Når faren blir syk, får hun det prestisjefylte oppdraget å reise til Paris for å kontrollveie det norske kiloet opp mot standarden.

- Jeg hørte et radioprogram om kiloet og meteren for mange år siden, og ble veldig fascinert av det faktum at kiloet faktisk har forandret seg med tida, sier Bent Hamer.

Dette surret i hodet hans noen år, og etter et besøk hos Justervesenet bestemte han seg for å lage en film om kiloet. Hamer har selv skrevet manus, regisserer og produserer filmen, med fransk og tysk medprodusent. «1001 gram» er også delvis innspilt i Köln.

SPILLEPAUSE: Ane Dahl Torp, her sammen med filmskaper Bent Hamer bruker pausene mellom opptak til å strikke. Forrige ukes opptak ble gjort i Paris. Foto: Sondre Steen Holvik
SPILLEPAUSE: Ane Dahl Torp, her sammen med filmskaper Bent Hamer bruker pausene mellom opptak til å strikke. Forrige ukes opptak ble gjort i Paris. Foto: Sondre Steen Holvik Vis mer

Kjærlighetshistorie
Forrige uke ble de siste opptakene gjort i Det internasjonale byrå for mål og vekt i Paris, der selve urkiloet befinner seg. Her har ingen fått filme før, og det opprinnelige kiloet fra 1879 er så strengt bevoktet at selv ikke filmteamet får se det. Det er hit Marie kommer med det norske kiloet, og det er her hun møter en kjekk franskmann, spilt av Laurent Stocker.

Turen blir dessuten mer dramatisk enn hun kunne forestille seg på forhånd.

- Marie er en kvinne med et fattig sosialt liv utenfor jobben. Hun er i ferd med å avslutte et forhold på hjemmebane, og faren, som hun jobber sammen med, er ankeret i livet hennes. Så skjer det ting som gjør at hun må legge sitt eget liv på vektskåla. For Marie blir dette en reise både i vitenskapen og i sitt eget liv, sier Bent Hamer.

Valgte kvinne
Hamer er kjent for sine mange sterke, voksne mannsroller i filmer som «Eggs» og «Salmer fra kjøkkenet», men denne gangen valgte han en kvinnelig hovedrolle. Det skjedde ikke uten et visst press på hjemmebane.

- Jeg spurte Bent: «Er du sikker på at det skal være en mann? Kan det ikke være ei jente», sier Hamers kone, Ellen Lohne, som mente det var på tide at mannen skapte en god kvinnerolle.

- Det er jeg veldig stolt av.

Det er også Dahl Torp glad for.

- Bent ringte dagen før jeg fødte datteren min, og spurte om jeg ville ha hovedrollen i den nye filmen hans. Det var en god dag, kan du si, sier Ane Dahl Torp, og ler.

Før rollen som Marie gjorde hun research på Justervesenet på Kjeller, der også deler av filmen er spilt inn.

- Mye symbolikk
- Da jeg leste manus, sto det at Marie var ei jente i slutten av 30-åra med drakt, og høye, litt komfortable sko. Det står ingenting om hvem hun er. Men hun er et veldig nøyaktig menneske som jobber med nøyaktighet og vekt, og i det ligger det mye symbolikk. Marie er umiskjennelig en Hamersk skikkelse, selv om hun også etter hvert beveger seg ute i den virkelige verden, sier Dahl Torp.

NY FILM: 1001 Gram er Bent Hamers sjuende spillefilm, som sannsynligvis får premiere neste høst. Foto: Sondre Steen Holvik
NY FILM: 1001 Gram er Bent Hamers sjuende spillefilm, som sannsynligvis får premiere neste høst. Foto: Sondre Steen Holvik Vis mer

Hun måtte prøve seg fram for å finne ut hvem Marie var.

- Hun lever nok et ganske annerledes liv enn mitt, sier Ane Dahl Torp.

Hun måtte jobbe med sin egen nøyaktighet for å bli Marie, blant annet når hun skulle sette de karakteristiske Justervesenet-klistremerkene på ei bensinpumpe.

- Hun gjør nok ting på en litt annen måte enn meg.