Spiller på mange strenger

Festspillene i Bergen åpner med romantiske Romeo og Julie, fortsetter med en åttehundre år gammel kinesisk opera og runder av med rock fra Motorpsycho.

I tolv dager framover folder Bergen seg ut i hele sin bredde og viser fram sin vestlandske storhet og gjestmildhet. Årets festspillprogram byr på både stjerner og kuriositeter.

Med kongeparet som bivånere er det avspark i dag. Åpningsforestillingen «Romeo og Julie», koreografert av Angelin Preljocaj, utspiller seg i en totalitær stat og de elskende skilles av kamp mellom klassene.

Kjærlighet handler det også om i en av de eldste, bevarte og komplette kinesiske operaer, Zhang Xie Zhuang Yuan. Festspillversjonen er noe forkortet siden den tradisjonelt er tre dager lang, men den framføres på kinesisk. Med engelske tekster for den som er redd for ikke å få med seg handlingen.

20. juni i år fyller komponisten Arne Nordheim 70 år og dette markeres med en egen konsert i Domkirken under festspillene. I tillegg spiller cellisten Truls Mørk Nordheim i Logen. Vestlandets egen pianovirtuos, Leif Ove Andsnes, kommer også på besøk. Årets festspillmusikere, Det Norske Kammerorkester, holder fem konserter.

Ensemblet Capella de\'Turchini, under ledelse av Antonio Florio, har Napolis musikktradisjoner med seg i kofferten når de lander i Bergen. Napolis rike musikk- og kulturliv kommer til uttrykk ved utdrag fra blant annet operaer, klassiske sanger og servering av italiensk mat.

Motorpsycho har premiere på musikk de har satt til noen av kunstneren Joe Colemans portretter. I forestillingen «Outsider Art/Music» presenteres Coleman og Henry Darger som representanter for et utradisjonelt kunstsyn. Årets festspillkunstner er Per Barclay, som stiller ut i Bergens Kunstforening.

Du får også sjansen til å se kjempestore og fargerike såpebobler når Pep Bou blåser opp forestillingen «Ambrossia». Som om ikke festspillene skulle være nok, så er det også avspark for Nattjazz i Bergen i dag.

Les mer om festspillene i Bergen på www.fib.no og se hele programmet.