Spiller på sex i andreboka

Langt fra yndig fra Kristin Marie Berstad.

BEUNDRING: Berstad (f 1982) tegner et litt grotesk bilde av Maria, som trenger andres beundrende blikk for å nyte seg selv fullt ut. Foto: SIV JOHANNE SEGLEM
BEUNDRING: Berstad (f 1982) tegner et litt grotesk bilde av Maria, som trenger andres beundrende blikk for å nyte seg selv fullt ut. Foto: SIV JOHANNE SEGLEM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| BOK: Kristin Marie Berstad debuterte for to år siden med dagbokromanen «Tvang» — om tvangstanker. Også hovedpersonen årets bok virker styrt — av sitt eget fortærende begjær etter å bli betraktet og beundret.

«Så vakker jeg er»Maria er ballettdanser og får rollen som Julie i Shakespeares drama. Hun er gift med Stig, en litt kjedelig type med begynnende måne og valker. Stig har vært heldig som endte opp med henne, synes Maria: «Jeg er vakker, jeg har en unik skjønnhet. Stig vet at han har fått mer enn han kunne regne med.»

Da lekre, italienske Antonio kommer ny til kompaniet, er ikke Maria i tvil. Ham skal hun ha. Det er ikke mer enn rimelig. Maria virker fullstendig skruppelløs. Det kroppsfikserte, seksualiserte blikket hennes søker aldri under overflaten. Det er det som umiddelbart synes, som gjelder. Hun oppslukes av sin egen ytre fullkommenhet, og nedvurder alle andre. Også mennesker som står henne nær.

OmvendtSelv Antonio, som Maria begjærer heftig fordi hans kropp kan måle seg med hennes, er uviktig: «Så vakker jeg er... Måten jeg snur meg, sakte og alvorlig. Det røde håret som danser i vinden. Jeg driter egentlig i hva Antonio gjør nå. Det er ikke han som er viktig. Det er jeg.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer