Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Italia

Spiller russisk rulett med EU

Det trolig uunngåelige omvalget i Italia vil bli en folkeavstemming om euroen. Italia spiller russisk rulett med EU.

STOR OPPGAVE: Italias nye statsministerkandidat Carlo Cottarelli på vei ut av presidentpalasset, etter å ha fått oppdraget. Foto: AFP / NTB Scanpix
STOR OPPGAVE: Italias nye statsministerkandidat Carlo Cottarelli på vei ut av presidentpalasset, etter å ha fått oppdraget. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

Mye står på spill, ja alt kan stå på spill, når Italia etter alt å dømme går til nyvalg en gang til høsten. Krisa som har oppstått etter at president Sergio Mattarella i helga la ned veto mot regjeringsforslaget til vinnerne av valget i mars, er i ferd med å bli en folkeavstemming om euroen, og om forholdet til EU.

Utgangspunktet er dette: Den gjennomført populistiske femstjernebegelsen vant valget i mars, med støtte fra 32 prosent av velgerne. Det er et anti-politikk parti, startet som en vits av en profesjonell komiker, som i utgangspunktet ville styre landet gjennom avstemninger om enkeltspørsmål på internett. Den andre valgvinneren var Lega, tidligere Lega Nord, som hadde løsrivelse av det rike nord, som sin hovedsak, men som nå har fremmedfientlighet, nasjonalisme og EU-skepsis som viktigste budskap. De etablerte partiene - og særlig den moderate venstresida - gjorde et elendig valg. Anti-establishment partiene var valgets klare vinnere.

Etter valget samarbeidet femstjernebevegelsen og Lega om et regjeringsprogram. Det er inkonsistent, og lover blant annet både skattelette og borgerlønn, i et land der gjelda er større enn bruttonasjonalproduktet. Men det som fikk regjeringsprosjektet til å strande var kravet om å få en euro-motstander som finansminister. Da satte president Mattarella foten ned. Og siden teknokratregjeringen som han mandag ba Carlo Cottarelli om å lage, ikke har, og ikke vil få, flertall i nasjonalforsamlingen, ligger alt til rette for omvalg i løpet av høsten.

Og en høylydt debatt - som ganske usminket handler om forholdet til EU og euroen - er allerede igang.

- Det kommende valget vil ikke bli politisk, men i stedet en virkelig og sann folkeavstemning mellom dem som vil at Italia skal være et fritt land, og dem som vil at det skal være servilt og slavebundet. Idag er det ikke fritt; det er finansielt okkupert av tyskere, franskmenn og eurokrater, sier Legas leder Matteo Salvini.

Og legger an tonen for en kommende EU- og euro-debatt, der det står mellom frihet på den ene siden, og okkupasjon og slave-forhold på den annen. Salvini er mannen som raser fram på meningsmålingene. Liga har nå støtte fra 27.5 prosent av velgerne, og har hatt en voldsom framgang siden valget i mars, da partiet hadde en oppslutning på 17 prosent. De har stjålet noen velgere fra femstjernebevegelsen, som hadde 32 prosent ved valget, og ifølge de siste meningsmålingene har 29.5. Det betyr at de EU-kritiske partiene har støtte fra 57 prosent av velgerne.

For det er de EU-kritiske partiene som har hatt ytterligere framgang på meningsmålingene etter valget. Men når president Mattarella med sitt veto mot valgvinnernes forslag til regjering nå har bidratt sitt til at neste valg blir en folkeavstemming om EU, så er også et annet alvor til stede.

For i den grad neste valg blir et protestvalg mot det etablerte, så blir det et protestvalg med store konsekvenser. Det vil ikke bare dreie seg om å protestere mot de etablerte partiene, men faktisk om å si nei til euroen, og dermed kanskje hele EU. Det vil i så fall være et enda sterkere signal enn det Storbritannia sendte med sin brexit. Hvis Italia sier nei til euro og EU, så kan det være dødsstøtet for euroen, og dermed EU som det er idag.

- Det er en eksistensiell trussel mot hele euro-sonen, sier Francesco Galietti, leder av konsulentbyrået Policy Sonar i Roma, til Reuters.

Den italienske sentralbanksjefen advarte i går om at den italienske staten nå bare er noen små skritt fra å tape tillit i markedet, nettopp fordi det som trolig blir en folkeavstemning om euroen i høst, er en folkeavstemning etablisemantet ligger an til å tape. Og hva vil da skje med euroen? Og med EU? Det er det store dramaet i dagens italienske drama.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media