KOMMENTARER

Italia

Spiller russisk rulett med EU

Det trolig uunngåelige omvalget i Italia vil bli en folkeavstemming om euroen. Italia spiller russisk rulett med EU.

STOR OPPGAVE: Italias nye statsministerkandidat Carlo Cottarelli på vei ut av presidentpalasset, etter å ha fått oppdraget. Foto: AFP / NTB Scanpix
STOR OPPGAVE: Italias nye statsministerkandidat Carlo Cottarelli på vei ut av presidentpalasset, etter å ha fått oppdraget. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Mye står på spill, ja alt kan stå på spill, når Italia etter alt å dømme går til nyvalg en gang til høsten. Krisa som har oppstått etter at president Sergio Mattarella i helga la ned veto mot regjeringsforslaget til vinnerne av valget i mars, er i ferd med å bli en folkeavstemming om euroen, og om forholdet til EU.

Utgangspunktet er dette: Den gjennomført populistiske femstjernebegelsen vant valget i mars, med støtte fra 32 prosent av velgerne. Det er et anti-politikk parti, startet som en vits av en profesjonell komiker, som i utgangspunktet ville styre landet gjennom avstemninger om enkeltspørsmål på internett. Den andre valgvinneren var Lega, tidligere Lega Nord, som hadde løsrivelse av det rike nord, som sin hovedsak, men som nå har fremmedfientlighet, nasjonalisme og EU-skepsis som viktigste budskap. De etablerte partiene - og særlig den moderate venstresida - gjorde et elendig valg. Anti-establishment partiene var valgets klare vinnere.

Etter valget samarbeidet femstjernebevegelsen og Lega om et regjeringsprogram. Det er inkonsistent, og lover blant annet både skattelette og borgerlønn, i et land der gjelda er større enn bruttonasjonalproduktet. Men det som fikk regjeringsprosjektet til å strande var kravet om å få en euro-motstander som finansminister. Da satte president Mattarella foten ned. Og siden teknokratregjeringen som han mandag ba Carlo Cottarelli om å lage, ikke har, og ikke vil få, flertall i nasjonalforsamlingen, ligger alt til rette for omvalg i løpet av høsten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer