Spiller seg «fra gård og grunn»

Norge befinner seg i dag i jomfruelig uvitenhet om tragediene knyttet til pengespill.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Berit (42) er en pliktoppfyllende, gift kvinne med to barn. Hennes kriminelle løpebane består i en parkeringsbot. Plutselig arresteres hun for underslag av over 100000 kroner. Familien er i sjokk, og selv tenker hun alvorlig på selvmord.

Thomas (17) er en litt ensom ungdom. Foreldrene forstår ikke at han alltid mangler penger. Etter hvert forsvinner stadig flere gjenstander og penger fra hjemmet.

Christian (33) framstår som en stø kar, inntil vennene oppdager at han har lånt store pengebeløp av dem alle. Ved opprullingen flytter samboeren ut og tar barnet med seg.

I løpet av det siste tiåret har Norge fått tusenvis av Beriter, Thomaser og Christianer. Forklaringen er den eksplosive økningen av pengespill og det faktum at mange ellers velfungerende mennesker blir besatt av dette. I Norge skapes størst problemer av de moderne spilleautomatene hvor en kan tape 400 kroner pr. minutt.

I de fleste industriland er pengespill liberalisert kraftig i de siste 10- 20 år. Et sentralt argument er ønsket om penger til gode formål. Men store pengesummer havner på private hender og i børsnoterte selskaper som Norsk Lotteridrift, som i 1999 hadde et overskudd på 77 millioner kroner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer