Spiller seg sunnere

Et dataspill skal lære fattige amerikanere å spise riktig mat.

(Dagbladet.no): Mange amerikanere har nok fått øynene opp for et bedre kosthold etter å ha sett filmen «Super Size Me» og hørt på profetiene til slankeguruen Atkins - men likevel er veien lang mot et slankt USA. Sunne matvarer er fortsatt dyrere enn mye av det du finner av junkfood, og ikke alle vet hva som er godt for helsen.

En nytt initiativ er derfor satt i gang for å få de minst priviligerte amerikanerne til å spise sunt. Og for å oppnå dette, tas dataspillene i bruk.

Enklere å lære

«The Fantastic Food Challenge» heter en pakke på fire dataspill som er myntet på yngre mottakere av statlige matkuponger. Meningen med spillene er at disse forbrukerne skal lære seg til å spise så sunt som mulig, skriver Wired.

Spillprodusentene mener at «fordi så mange unge voksne spilte slike spill som barn, burde det være enklere for dem å lære noe via spill».

- Vi ønsket å lage et spill som ikke bare får deg til å føle at du lærer noe, forteller Brian Linn ved Michigan State Univerity.

Han forklarer at spillerne vil delta i futuristiske TV-show der de lærer om hvordan de skal kjøpe mat så billig som mulig, oppbevare den riktig, og tilberede sunne retter.

Riktig håndtering

Et av spillene heter «Store It Safe», og lar spilleren plassere matvarer som hermetiserte bønner, tortillaer, frossen kylling og andre virtuelle matvarer inn i henholsvis en fryser, et kjøkkenskap eller et kjøleskap. Tydeligvis er selv så elementære ting som dette ukjent for noen amerikanere, mener produsentene.

I et annet spill må spillerne gjennom en variant av «Memory», der de må koble opp matvarer mot oppskrifter. For eksempel skal melken brukes sammen med den ur-amerikanske retten makaroni og ost.

De to siste spillene, «Price Makes Sense» og «Great Meal Deal», lar spillerne henholdsvis lære seg at seks egg til $ 1.20 er billigere per porsjon enn fem porsjoner kylling til $ 2.00, samt dra forskjellige matvarer over til sine respektive matgrupper.

For oss høres dette banalt ut, men dette er kunnskap som et urovekkende høyt antall amerikanere ikke sitter inne med.

Fungerer godt

- Dataspillene distribueres til ansatte i offentlig kontorer i Michigan, som lærer opp de som mottar matstøtte til å handle riktig mat. Foreløpig så ser det ut som om det fungerer bedre enn de vanlige brosjyrene og plansjene, forteller Gayle Coleman, som leder disse kontorene.

Forskere har også forsøkt å nå fram til skolebarn med dataspill. 1600 fjerdeklassinger i Houston fikk nylig spille et middelalderspill kalt «Squire\'s Quest», der målet for spillerne var å bli slått til ridder. Målet for spillutviklerne var på den annen side å få ungene til å spise mer frukt og grønt.

- Vi bruker rollespill for å oppmuntre ungene til å gå hjem og spørre mamma, forteller Tom Baranowski, en forsker som var med å utvikle spillet.

<B>SUNT OG GODT:</B> Det nyeste trikset som tas i bruk for å få amerikanerne til å spise sunt, er dataspill.