SØSTERDRAMA: Teatersjef Agnete Haaland (til venstre) spiller søsteren til Kjersti Elvik, som har hovedrollen som Bergliot i dramatiseringen av Vigdis Hjorths omstridte og kritikerroste familiedrama «Arv og miljø», som omhandler bitter arvestrid og incest. Foto: Thor Brødreskift / Den Nationale Scene
SØSTERDRAMA: Teatersjef Agnete Haaland (til venstre) spiller søsteren til Kjersti Elvik, som har hovedrollen som Bergliot i dramatiseringen av Vigdis Hjorths omstridte og kritikerroste familiedrama «Arv og miljø», som omhandler bitter arvestrid og incest. Foto: Thor Brødreskift / Den Nationale SceneVis mer

«Arv og miljø»

Spiller søstre i det omstridte familiedramaet til Vigdis Hjorth

Teatersjef Agnete Haaland spiller mot skuespillerkollega Kjersti Elvik.

I formiddag ble det kjent at teatersjef Agnete Haaland skal ha en av rollene i familiedramaet «Arv og miljø». Hovedrollen skal spilles av Kjersti Elvik, noe som har vært kjent siden i fjor høst.

Det er ventet at dramatiseringen av den omstridte og kritikerroste boka vil bli en av de store teatersnakkisene denne høsten.

En litterær bombe

I ettermiddag gikk Den Nationale Scene i Bergen ut med resten av rollelisten, i alt elleve skuespillere skal være med i teatrets hovedsatsing denne høsten og vinteren.

Teaterstykket får norsk urpremiere på hovedscenen 21. november.

Det bygger på «Arv og miljø» av Vigdis Hjorth. Boka slo ned som en bombe i det litterære Norge da den kom høsten 2016 - med ingredienser som bittert arveoppgjør og sexovergrep.

Fakta eller fiksjon?

- Jeg gleder meg veldig til å spille teater, utøve faget og være tilbake på «gølvet» igjen. Jeg har vært teatersjef her i Bergen i sju år, og avslutter etter to perioder neste år, sier Agnete Haaland.

Vigdis Hjorths søster, Helga Hjorth - som er jurist, tok til motmæle med sin bok «Fri vilje».

Der skriver hun om en familie som opplever å bli brukt som levende modeller i en roman. Vigdis Hjorth har hele tiden påpekt at «Arv og miljø» er en roman, men søsteren opplever at det er en grov og fortegnet utlevering av familien.

Spilller juristen Astrid

- Du skal spille juristen, altså Helga Hjorth?

- Nei. Arv og miljø er en roman. Hovedrollen Bergliot , som ikke er Vigdis Hjorth skal spilles av Kjersti Elvik. Jeg skal spille juristen Astrid, det er en romanfigur og er ikke Helga, selv om hun er jurist, sier Haaland.

Her er rollelisten som ble kjent i dag:

Bergliot: Kjersti Elvik, Astrid: Agnete G. Haaland, Åsa Irene Waage, Bård: Svein Harry Schøttler-Hauge, far: Kim Kalsås, mor: Wenche Kvamme, venninnen Klara: Reny M. G. Folgerø, Lars: Pål Rønning, Søren: Sverre Breivik, Tale: Amelie Isungset Agbota og Ebba: Susan Kambestad.

- Modig av Haaland

Regissør Kjersti Horn forteller at Vigdis Hjorth har gitt henne frie tøyler. Hun jobber nå med å destillere, finne en teatervinkler, klippe og lime for å lage teatermanus av boka.

- Agnete Haaland skal ha en svær og krevende rolle. Det er morsomt og modig av teatersjefen å ta på seg en slik rolle, sier Horn.

- - Jeg tenker på familien Hjorth, men forholder meg til dette som en roman, sier teaterregissør Kjersti Horn. Foto: Anders Grønneberg
- - Jeg tenker på familien Hjorth, men forholder meg til dette som en roman, sier teaterregissør Kjersti Horn. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Hun forteller at det har vært krevende å bryte ned romanen og gjøre den om til teatermanus, og at prosessen vil fortsette under prøvene.

- Personlige erfaringer

- Mye må spikkes vekk, og flere bipersoner er fjernet. Det er familien som får mest plass. Folk vil kjenne igjen personene og historien, sier Horn og legger til:

- Men det blir teater - ikke som den «filmen» man ser for seg når man leser boka, sier Horn.

- Tenker du på familien Hjorth i dette dramaet?

- Ja, det er klart, men jeg forholder meg til dette som en roman. All kunst tar jo utgangspunkt i personlige erfaringer og er biografisk forankret, sier Kjersti Horn, som ser fram til å starte prøvene i slutten av september.

Det er foreløpig satt opp 36 forestillinger i Bergen, med mulighet for forlengelse på nyåret. Det er foreløpig ikke planlagt gjesteforestillinger til andre byer.

- Folk må nok belage seg til å komme til Bergen for å se dette stykket, konkluderer både regissør Horn og teatersjef Haaland.