Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Spiller teater for 30 kroner timen

Latviske skuespillere er hyret inn til en norsk teateroppsetning - for 30 kroner timen. -  Skandale, raser Skuespillerforbundet.

Black Box Teater har premiere på bygdespelet «Tylldalspelet» 20. april, men det er ikke bare stykket som har premiere. Nå blir billige skuespillere fra Øst-Europa leid inn for å spille stykket. Det har aldri skjedd før i Norge.

Bak prosjektet står en gruppe norske scenekunstnere som kaller seg Tynset Project.

Men i stedet for å hyre inn dyre norske skuespillere, er hele produksjonen satt ut til lavkostlandet Latvia.

For 100 000 kroner kommer friteateret Teatris Observatorija med seks skuespillere, scenograf, lys- og lyddesigner og regissør til Oslo. Spelet står på plakaten i fire dager. Tynset Prosjekt mener at skuespillerne får en timelønn som tilsvarer 30 kroner.

-  Mer for pengene

-  Vi fikk 270 000 kroner i støtte fra Norsk kulturåd, langt ifra nok til å realisere planene våre. Skulle vi ha hyret inn like mange norske skuespillere og betalt dem etter takst, måtte vi ha betalt minst 530 000 kroner. Nå får vi fem ganger så mye kultur for pengene, sier pressetalsmann Sten Inge Jørgensen.

Forestillingen spilles på latvisk, men oversettes forløpende ved hjelp av en tekstmaskin.

Leder i Norsk Skuespillerforbund, Agnete Haaland, har aldri før hørt om noe liknende i Norge. Hun betegner betalingen latvierne får som en skandale.

THE TYNSET PROJECT: Fra venstre Sten Inge Jørgensen,  Cathrine Myhre, Kjetil Skøien, Snorre Hvamen,  Lars Petter Hagen og Morten Traavik. Foto: THE TYNSET PROJECT
THE TYNSET PROJECT: Fra venstre Sten Inge Jørgensen, Cathrine Myhre, Kjetil Skøien, Snorre Hvamen, Lars Petter Hagen og Morten Traavik. Foto: THE TYNSET PROJECT Vis mer

Forbanna

-  Hvis økonomi er hovedmotivet bak dette prosjektet, så mener jeg Norsk kulturråd må vurdere om de er villig til å støtte sosial dumping, sier Haaland. Det frie scenekunstfeltet er ikke regulert av tariffavtaler, mens utenlandske skuespillere på de store institusjonsteatrene har samme rettigheter som norske. Det er Haaland svært glad for nå. Sten Inge Jørgensen mener skuespillerne får godt betalt etter latviske forhold.

-  Men kostnadene er bare en side av saken. Skuespillerne er kjempeproffe og har bakgrunn fra nationalteateret i Riga, sier han.

Økonomi

-  Er det økonomiske eller kunstneriske årsaker til dette?-  I første rekke er det økonomiske årsaker, men du kan si vi slår to fluer i en smekk. Den kunstneriske dimensjonen er å la latviere spille et tradisjonelt norsk spel, sier Sten Inge Jørgensen.

-  Men er dere ikke med dette med på å undergrave deres eget yrke ved å hente inn billig arbeidskraft?

Like flinke

-  En stor andel av norske skuespillere kan med fordel byttes ut. Latvierne er like flinke, jobber hardt og det er ikke noe tull med dem. På den annen side slipper vi som er norske scenekunstere å være underbetalte og kan holde på med bedre betalte ting.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media