<strong>VAR IKKE NOK:</strong> FIFA må ta flere grep, skriver innleggsforfatter. Bildet er fra fotballkampen mellom England og Colombia. Foto: Michael Zemanek / BPI / Shutterstock /NTB Scanpix
VAR IKKE NOK: FIFA må ta flere grep, skriver innleggsforfatter. Bildet er fra fotballkampen mellom England og Colombia. Foto: Michael Zemanek / BPI / Shutterstock /NTB Scanpix Vis mer

DEBATT

Fotball-VM:

Spillerne overgår hverandre i tjuvtriks, skuespill og uthaling av tid

På mange måter er fotballen inne i en krise, på tross av at populariteten er større en noen gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I dette fotball-VM har vi igjen sett hvordan spillerne overgår hverandre i tjuvtriks, skuespill og uthaling av tid. Over mange år har konkurransen og farten i spillet blitt så stor, at dommerne ikke lenger klarer å håndtere reglene på en skikkelig måte.

Resultatet er blitt at ting som var helt uakseptert før, nå er blitt så vanlig, at kommentatorer og trenere mange ganger ser ut til å ha glemt de faktiske fotballreglene!

Bruken av VAR er et frisk pust av nødvendig forandring i fotball. Men det er andre ting som både kan og må innføres etter min mening.

Det første er effektiv spilletid. Hvis du stopper klokken hver gang spillet stoppes, vil en typisk fotballkamp vare i 25-30 minutter effektiv spilletid. Hvis en innførte dette i fotball, ville det straks bli slutt på alt tullet som foregår i slutten av en kamp når det ene laget prøver å opprettholde stillingen.

I tillegg slipper vi problemet med at det er opp til dommeren å vurdere akkurat hvor lenge en kamp skal vare. Antagelig vil dette også stoppe mye av skuespillet ved skader som ofte brukes nettopp for å trekke ut tiden. All slik uthaling vil ikke lenger være noe særlig poeng i.

Effektiv spilletid brukes i alle andre idretter som fotball kan sammenlignes med og kunne innføres i fotballen uten problemer. I f.eks. barnefotballen, kunne en fortsette med vanlig spiletid som i dag.

Det andre som jeg mener burde gjøres, er å innføre to dommere. I fotball, har vi linjedommere («assistendommere»). Problemet med disse, er at de egentlig er fokusert på offside, og bare dekker halve banen fra en side hver. Det vil si, at hvis du tar et hjørnespark, er det ved to av fire flagg, ingen linjedommer.

Veldig ofte når du ser uforklarlig dårlige dommeravgjørelser så er det nettopp i nærheten av disse to hjørneflaggene det skjer.

Ved å bruke to dommere som ser ting fra to ulike vinkler, vil dette problemet kunne ordnes, samtidig som mange flere tjuvtriks vil bli avslørt. Igjen, dette brukes i andre idretter uten problemer og er nettopp det fotballen trenger. Samtidig, er dette faktisk et veldig bra (og mye billigere) alternativ til VAR.

I store mesterskap er kanskje VAR på sin plass, men i norske seriekamper, vil man kanskje kunne nøye seg med to dommere, mens en i lavere divisjoner kunne hatt nok med en.

FIFA er en veldig konservativ organisasjon, men nå er det på tide en tar grep og da er ikke VAR nok.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer