VANT NOBELPRIS: Torsdag ble det kjent at Bob Dylan er årets vinner av Nobelprisen i litteratur. Den opprinnelige ideen om å tildele prisen til Dylan ble sådd av to nordmenn på midten av 1990-tallet. Her er artisten avbildet på scenen i Berlin i 1975. Foto: Keystone Pictures USA / NTB Scanpix
VANT NOBELPRIS: Torsdag ble det kjent at Bob Dylan er årets vinner av Nobelprisen i litteratur. Den opprinnelige ideen om å tildele prisen til Dylan ble sådd av to nordmenn på midten av 1990-tallet. Her er artisten avbildet på scenen i Berlin i 1975. Foto: Keystone Pictures USA / NTB ScanpixVis mer

Nobelprisen i litteratur

Spillet bak Dylans nobelpris: Nå får to nordmenn æren

I 1996 fikk Gunnar Lunde og Reidar Indrebø ideen om å ære Dylan med nobelpris. 20 år senere er drømmen blitt realitet.

(Dagbladet): - Jeg hadde nesten sluttet å tenke på saken, sier Førde-mannen Gunnar Lunde til Dagbladet.

Advokaten og Dylan-entusiasten hadde akkurat satt navnetrekket sitt på et prosesskriv torsdag da to telefoner på kontoret hans ringte samtidig.

Beskjeden fra de to oppringerne var den samme: Bob Dylan har vunnet Nobelprisen i litteratur.

- Det var uvirkelig. Surrealistisk, sier Lunde om tildelinga som han og kompisen, journalist Reidar Indrebø, sådde frøet til for 20 år siden.

- Hvorfor ønsket dere at Dylan skulle få nobelpris? Holder det ikke med musikkprisene han har fått?

- Det er forskjell på å hoppe i Granåsen og Holmenkollen, kommer det kontant fra Lunde.

- Det er Nobelprisen som er den gjeveste prisen. Når vi først skulle tråkke til, ville vi tråkke til på øverste hylle.

Kontaktet Allen Ginsberg

Ideen om at Dylan fortjente prisen ble sådd hos de to kompisene på 90-tallet.

Systematisk gjennomgikk de tidligere tildelinger og statutter, for å undersøke om Dylan var innenfor rammene for prisen.

STOLT: Gunnar Lunde har vært Dylan-fan i mange tiår, og hadde sammen med en kompis ideen om at låtskriveren og artisten fortjente Nobelprisen i litteratur. Foto: Limita Lunde
STOLT: Gunnar Lunde har vært Dylan-fan i mange tiår, og hadde sammen med en kompis ideen om at låtskriveren og artisten fortjente Nobelprisen i litteratur. Foto: Limita Lunde Vis mer

Spesielt fant de motivasjon i tildelinga til Winston Churchill i 1953, der Churchills talekunst ble trukket fram i begrunnelsen for prisen.

- Vi mente at Dylans framførelse kunne sidestilles med Churchills talekunst, sier Lunde.

Funnene ble sendt til poet og Dylan-venn og -inspirator Allen Ginsberg, som i sin tur anbefalte nordmennene å kontakte engelskprofessor Gordon Ball for å få ham til å skrive et nominasjonsbrev om Dylan.

- Vi ville ha en skikkelig faglig backing inn, og derfor kontaktet vi Ginsberg. Vi ville høre om han tenkte det var forsvarlig eller om det var ren galskap å foreslå Dylan som kandidat til Nobelprisen i litteratur. Han støttet det, forteller Lunde.

Gordon Ball har selv omtalt denne prosessen i en kommentar publisert fredag på Washington Posts nettsider.

Der gir engelskprofessoren Lunde og Indrebø æren for å ha kommet med ideen, og forteller at Dylan-nominasjonen siden ble støttet av flere professorer.

Det er nemlig ikke hvem som helst som kan komme med en Nobelpris-nominasjon. Eksempler på personer som kan foreslå kandidater er litteratur- eller språkprofessorer, ledere av nasjonale forfatterforeninger og tidligere vinnere av Nobels litteraturpris.

INVOLVERT: Beatpoet og Dylan-venn Allen Ginsberg ble i 1996 kontaktet av Lunde og Indrebø, som ville ha hans velsignelse til å gå videre med ideen om å nominere Dylan til Nobelpris. Det fikk de. Ginsberg sendte dem videre til engelskprofessor Gordon Ball, som hadde myndighet til å sende nominasjonsbrev til Nobelkomiteen. Foto: NTB Scanpix
INVOLVERT: Beatpoet og Dylan-venn Allen Ginsberg ble i 1996 kontaktet av Lunde og Indrebø, som ville ha hans velsignelse til å gå videre med ideen om å nominere Dylan til Nobelpris. Det fikk de. Ginsberg sendte dem videre til engelskprofessor Gordon Ball, som hadde myndighet til å sende nominasjonsbrev til Nobelkomiteen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vurderer Stockholm-tur

Det skulle likevel ta 20 år fra Ball sendte det første nominasjonsbrevet, til Nobelkomiteen erklærte låtskriveren for vinner av Nobelprisen i litteratur.

Nå vurderer Gunnar Lunde tur til Stockholm 10. desember for å overvære overrekkelsen av prisen.

- Det er artig å tenke på at det er to helt ordinære personer i ei bygd på Vestlandet som har sparket ballen i gang, og ikke professorer i elfenbenstårn. De har handlet på vårt initiativ. Jeg må innrømme at jeg er litt stolt, sier Førde-mannen.

- Hva tenker du om kritikken som har blitt reist etter at Dylan ble annonsert som vinner?

- Det er vel kritikk uansett hvem som får tildelingen. Det er alltid noen som mener det er feil, men det bryr jeg meg ikke om. Vi mener han ligger godt innenfor det som er rammene fra Nobel sitt testamente.

HØY PRIS: Disse fire arkene med tekst og illustrasjoner ble tirsdag solgt for svimlende 12,2 millioner kroner. Dette er nemlig Bob Dylans nedtegnelser da han laget den ikoniske låta «Like A Rolling Stone». Video: Reuters Vis mer