Spillet du må ha

Dette krigsspillet er noe av det kuleste vi har prøvd. Hundre personer kan spille sammen over nettet. Last ned spillbar gratisdemo!

Del dine beste råd, og kom med tips om hva du synes er det beste onlinespillet. (Dagbladet.no): Så vidt jeg kan huske, har jeg aldri skrevet en sak om en demoversjon av et spill tidligere. Men så har jeg heller aldri vært så hekta på noe spill, siden jeg blåste tusenlapper på telefonregningen på å spille Diablo med modem i 1997.

Joint Operations: Typhoon Rising heter udyret som har stjålet hele fritida mi siden jeg lastet ned pc-demoen på søndag. Det er et krigsspill der de allierte kjemper mot indonesiske opprørere.

Så langt høres det ganske ordinært ut, men vent til du kaster deg ut i krigen.

På hvert av de to lagene er det opptil 50 spillere, som styres av forskjellige mennesker over hele verden. De prøver å få kontroll over motstandernes baser ved å samarbeide mest mulig effektivt.

Det er fortsatt litt uklart hvor mange som kan spille sammen i det ferdige spillet. Flere spillsider melder at så mange som 150 mennesker kan delta samtidig.

Samarbeid

I demoen kan du velge mellom fem forskjellige soldattyper, deriblant lege, ingeniørsoldat og snikskytter. Sammen med lagkameratene kan du ta i bruk 27 våpen og 19 framkomstmidler i demoen.

Kommunikasjon mellom lagkameratene er et must for at dere skal ha mulighet til å vinne. Dere må angripe sammen for å ta fiendens baser, og et godt koordinert angrep kan være forskjellen på seier og tap.

Hvis du heller vil forsvare basene dine enn å angripe, kan du stille deg ved et maskingevær og sørge for at helikoptrene som kommer i strie strømmer får gjort minst mulig skade.

Speidere som har lagt seg ved strategiske utkikksposter kan varsle om at fienden kommer i biler. Da er det bare å sikte inn alt skytset mot veien.

Så venter dere med å plaffe løs til de er så nærme at de ikke har mulighet til å rømme når kuler og granater begynner å hagle over dem.

Spennende

Hvis du vil lage litt faenskap på egenhånd, kan du snike deg langs stranda, svømme under vann og til slutt finne den perfekte posisjonen ved en av fiendens baser. Der kan du bare legge snikskytterrifla til skulderen og begynne å plukke fiender som er en halv kilometer unna.

Når du ligger der alene i det blafrende gresset og vet at minst tre av fiendens soldater har begynt å lete etter deg, kommer det en kriblende følelse som få spill klarer å gi.

Det samme skjer når du har brukt den siste halvtimen på å krype mot fiendens leir for å være med på å overmanne den, og du plutselig ser to soldater som kommer ruslende sakte mot deg med M16-en i hånda.

Hvis du ikke er ekspert på krigsspill fra før, kommer du sikkert til å bli plaffet ned ti ganger før du plukker din første fiende. Men etter hvert begynner du å lære deg hva som må til for å overleve, og da begynner det å bli virkelig gøy.

Et lite hint: Aldri stå stille i åpent terreng. Da kan du banne på at en eller annen snikskytter prikker deg kjapt, og du må begynne på nytt i en av basene.

Småfeil

Det er mye mer som kan nevnes: Både soleffektene og vannet er særdeles godt utført. Lyden er meget god. Spillet er realistisk. Brettene er store og detaljerte. Det finnes et utall forskjellige måter å spille på. Alt fungerer forbløffende bra til at det faktisk er nærmere hundre folk inne i spillet samtidig.

Og du blir hekta. Men det må man vel regne med når det er Novalogic, folka bak Black Hawk Down som er på\'n igjen (noen av dere vil hevde at Battlefield 1942 og Battlefield Vietnam er de beste krigsspillene, si deres mening her).

Selvfølgelig er det noen småfeil i demoversjonen. Noen ganger blir ødelagte helikoptre hengende og dirre i lufta, og hvis dere spiller uten tidsbegrensning forsvinner noen av fartøyene for godt etter en stund.

Det spiller strengt tatt ingen rolle. Dette er et spill du bare må laste ned og teste.

Utsatt

Det ferdige spillet skal ha over 30 forskjellige brett, mange forskjellige soldatklasser, et stort utvalg våpen og alt du trenger av fartøyer.

Egentlig skulle Joint Operations: Typhoon Rising slippes før E3-messa, som pågår i Los Angeles nå. Så ble det utsatt til slutten av mai. Nå er det litt uklart når det blir ferdig, men Electronic Arts sier til Dagbladet.no at det trolig kommer i løpet av sommeren.

Uansett har du demoen å kose deg med til det ferdige spillet er ute. Den finner du her.

PS! Installer spillet først, så installerer du oppdateringen. Del dine beste råd, og kom med tips om hva du synes er det beste onlinespillet.