Spillet fikk skylda for drap

Nå viser det seg at det var det 14-år gamle offeret selv som spilte «Manhunt», ikke drapsmannen.

Den 14 år gamle briten Stefan Pakeerah ble drept for fem måneder siden av sin egen kamerat Warren LeBlanc på 17.

En misforståelse

Foreldrene til offeret gikk ut i mediene og hevdet at sønnen ble drept fordi kameraten spilte voldsspillet «Manhunt», som «fungerte som en oppskrift på å drepe». VG meldte at drapsmannen «var besatt av det ekstremt voldelige dataspillet Manhunt.»

Det førte til en rekke store avisoppslag. Og mange norske spillbutikker har nå fjernet spillet fra hyllene sine.

Men mye tyder på at det dreier seg om en gedigen misforståelse. Det var nemlig offeret og ikke drapsmannen som hadde spillet hjemme, melder Itavisen.

- Videospillet ble ikke funnet i rommet til Warren LeBlanc, det ble funnet hos Stefan Pakeerah. Drapstterforskningen avslørte ingen forbindelse til spillet, motivet var ran, sier en talsmann for Leicestershire Constabulary til Gamesindustry.biz.

- Ingen sammenheng

- Dette er helt klassisk, vi ser igjen og igjen de enkle årsaksforklaringene mellom mediebruk og voldelig adferd, sier medieforsker Faltin Karlsen ved Universitetet i Oslo til Dagbladet.no.

Han har skrevet rapporten «Dataspill og vold» der han avviser folk blir drapsmenn av å spille dataspill.

- De fleste som tiltrekkes av medievold har opplevd vold i virkeligheten. Det kommer hele tiden slike påstander om sammenheng mellom vold og spill, men det viser seg nesten alltid at de ikke stemmer, sier Karlsen.

Ble tatt ut av hyllene

Stefans foreldre har gått ut og krevd at spillet må forbys. VG melder at spillet er stoppet av flere norske butikker, «men noen nekter likevel å ta sensurrollen». Det dreide seg om blant andre Elkjøp, som fortsatt selger spillet.

NTB meldte denne uka at foreldrene til Stefan vil saksøke spillprodsenten: «Den 17 år gamle morderen var helt besatt av et voldsspill der spillerne får poeng for å slakte mennesker på mest mulig sadistisk måte.»

Foreldrene meldte at de ville kreve erstatning av Rockstar Games, som står bak spillet som kalles sadistisk. De ville også gå til søksmål mot Sony og PlayStation 2, som spillet spilles på.

- Warren utførte drapet slik det er meningen at spillet skal spilles - å drepe ved hjelp av slegger og kniver, sa offerets far, Patrick Pakeerah.

Narkotikagjeld

Nå skriver Gamesindustry.biz at 17-åringens motiv var å få tilbake penger for narkotika 14-åringen hadde kjøpt av ham.

Det utelukkes likevel ikke at LeBlanc hadde et forhold til spillet. Han og den drepte var venner. Spørsmålet politiet nå stiller seg er hvordan 14-åringen hadde fått tak i spillet med 18-årsgrense.

VGs spillanmelder avviste at man blir drapsmann av å spille «Manhunt». Dagbladets spillanmelder Snorre Bryne ga spillet en toer.

VOLDELIG SPILL:</B> Men Manhunt kan likevel ikke lastes for drapet i Storbritannia for noen måneder siden.
DÅRLIGE ANMELDELSER:</B> Manhunt fikk en toer av Dagbladets spillanmelder.