Spillet om Barentshavet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NORDOMRÅDENE: Bente Aasjord viser i sitt svar til meg 24.10 til hva hun retorisk kaller «militærindustriell polarromantikk» og «den nasjonale vekkelsesbølgen for militær opptrapping i Barentshavet». Talsmenn for denne trenden skal blant annet være SP, SV og Europaprogrammet. Jeg er selv kilde til det aller meste som har vært sagt om dette emnet fra Europaprogrammets side og har i forskjellige sammenhenger hatt anledning til å studere og diskutere SPs og SVs forsvarspolitikk, og jeg kjenner meg over hodet ikke igjen!

MITT, OG Europaprogrammets anliggende har ikke vært militær opptrapping i Barentshavet, men å snu reduksjonen i norsk militært nærvær i nordområdene etter den kalde krigen, og da først og fremst i de områdene der det ikke er tvil om grunnlaget for norsk jurisdiksjon og suverenitet, i norsk økonomisk sone, på norsk territorium og i norsk territorialfarvann. Vi har pekt på at en slik reduksjon kan bidra til å redusere norske myndigheters situasjonsforståelse og reaksjonsevne, norsk handlefrihet, og gjort oss til talsmenn for å bringe tilstedeværelsen opp igjen til omtrent det nivået den hadde for en ti års tid siden. Da var norske marinefartøyers tilstedeværelse i nordområdene en del av normalbildet. Det er vårt syn at det bør det bli igjen.

FOR ØVRIG SYNES jeg de siste ukers begivenheter illustrerer godt hva sjømilitær tilstedeværelse dreier seg om: Først gjennomførte fregatten KNM Narvik et vellykket tokt til Svalbard og videre til Nordflåtens hovedkvarter i Severomorsk på Kolahalvøya. Hensikt: Å markere norsk suverenitet på Svalbard og bygge gode og tette forbindelser til Russland også på det sjømilitære området. Begge deler integrert del av norsk utenrikspolitikk i nordområdene. Så fikk vi saken med tråleren Elektron, som jeg synes norske myndigheter, inkludert kystvakta, håndterte forbilledlig. En norsk fregatt oppe i denne situasjonen ville åpenbart vært både malplassert og kontraproduktivt. Nordområdene representerer for tida den kanskje mest sentrale og krevende utfordringen i norsk utenrikspolitikk. Forsvaret er et sentralt virkemiddel i utenrikspolitikken. Diskusjonen av hvordan det best kan bidra til norsk sikkerhet, stabilitet og handlefrihet er for viktig til at den bør ødelegges av tabloide termer om militærindustriell polarromantikk og nasjonal vekkelsesbølge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer