Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Spillet om Statkraft

Det er ikke det statlige eierskapet i seg selv som er problemet, men politikernes manglende evne til å opptre som forutsigbare og langsiktige eiere.

NIKAOLAI ASTRUP:
 Foreslår privatisering av Statkraft
NIKAOLAI ASTRUP: Foreslår privatisering av Statkraft Vis mer
Meninger

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så er spillet om Statkraft i gang. Egentlig var det bare et spørsmål om tid. I årevis har Høyre ønsket en privatisering av selskapet, som i dag er heleid av staten. Åpningen kom da Statkraft måtte ta store nedskrivninger på tyske gasskraftverk og stanse flere utenlandsprosjekter. Prisen på kraft er dessuten historisk lav og påvirker de økonomiske resultatene negativt. Første trekk var næringsminister Monica Mælands innsettelse av partifelle Thorhild Widvey som styreleder i Statkraft. Det ble ledsaget av en kryptisk uttalelse om behovet for en «ny profil». Statsråden har vegret seg for å utdype hva dette betyr, men det er heller ikke nødvendig. Nestlederen i Høyres programkomité, Nikolai Astrup, har bekreftet at partiet vurderer å programfeste delprivatisering av Statkraft.

Nå er KrF kommet på gli. Tidligere i år var partiet negative til et forslag om delprivatisering, men nå åpner næringspolitisk talsperson Line Henriette Hjemdal for en ny vurdering. Hun sier til Dagens Næringsliv at KrF er åpne for å se på organiseringen av Statkraft og selskapets forretningsområder.

Det er ingen dårlig ting at vi får en politisk debatt om Statkrafts rolle og organisering. En avklaring av selskapets status er nødvendig etter at staten i årevis har opptrådt som en usedvanlig slett eier. Skiftende regjeringer har dels stimulert selskapets investeringer, dels inndratt det meste av overskuddene for å gjøre opp statsbudsjettet. Resultatet har vært at Statkraft har levd i en uforutsigbar situasjon med store konsekvenser for selskapets utvikling. Det er ikke det statlige eierskapet i seg selv som er problemet, men politikernes manglende evne til å opptre som forutsigbare og langsiktige eiere.

I en slik situasjon er det nærliggende – og for noen politisk forlokkende – å se på ulike modeller for privatisering. De modellene som nå er aktuelle, tar sikte på å unngå en vanskelig debatt om salg av arvesølvet. Forslagene tar utgangspunkt i at staten skal sikres grunnrenten fra den norske vannkraften, men at virksomheten for øvrig kan privatiseres.

Dette er bedre enn bare å selge aksjene i Statkraft, men bygger på et for snevert avkastingsperspektiv. Statkraft har også viktige oppgaver som gjelder samfunnsikkerhet og strategisk utvikling av rene energikilder. Dette er langsiktige oppgaver som best ivaretas ved statlig eierskap. Samtidig er det tvingende nødvendig at det statlige eierskapet utøves på en måte som gir Statkraft forutsigbare rammer. Her bør partiene jobbe fram et forlik med langsiktig perspektiv.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!