Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Spillmonopolet må falle

Innfør heller en lisensordning for pengespill.

NETTPOKER:  FPU vil innføre lisensordning for bettingselskaper Foto: AP Photo/Wayne Parry
NETTPOKER: FPU vil innføre lisensordning for bettingselskaper Foto: AP Photo/Wayne Parry Vis mer
Meninger

Janteloven sørger for at John Arne Riise, Malin Berås, Cathrine Laråsen, John Carew og Mats Zucarello Aasen alle får kritikk for å reklamere for utenlandske bettingselskap. Disse selskapene burde inviteres til å være med å finansiere norsk breddeidrett framfor å opprettholde et sosialistisk monopol med Norsk Tipping. Vinnerne med en liberalisering vil være norsk idrett, kultur og spillerne som får bedre odds og mer konkurranse.  

Innfør lisensordning. «Hamarutvlaget» foreslo mandag (08.12) en hel del endringer som går i gal retning med mer regulering og mer sosialisme. Den bærer tydelig preg av at ingen fra bettingselskapene er blitt invitert til å sitte i utvalget og komme med virkelighetsbeskrivelsen. Det er ikke praktisk gjennomførbart å stenge ute utenlandske bettingselskaper med dagens grenseløse internett. En lisensordning for utenlandske selskaper som i Danmark, vil føre til mer penger til idretten.

Grunnen til at mange velger utenlandske nettsteder, er fordi disse tilbyr tjenester Norsk Tipping ikke kan eller ikke vil tilby norske spillere. Blant annet poker, som er blant verdens mest populære kortspill.

Over 300.000 mennesker i Norge spiller poker, og tallet øker. Et spillmonopol hvor en stor andel av spillerne isteden velger utenlandske nettsteder kan heller ikke sies å fungere som ønsket. Pokerforbudet blir heldigvis vedtatt fjernet i Stortinget neste uke.

Jeg forstår at idretten er bekymret for at pengestøtten skal forsvinne om Norsk Tippings monopol forsvinner. Men frykten er ikke reell. Danmark innførte lisensordning for nettspillselskaper i 2012, og har sikret økte skatteinntekter, økt støtte til idretten, samt forebygging og behandling av spilleavhengighet.

Nordmenn spiller for mellom 11-15 milliarder kroner årlig på utenlandske nettsteder. En lisensordning vil gi 2-4 milliarder til idretten bare i momsinntekter, i tillegg kommer vanlig skatt. Skal vi låse oss inn i en boble, holde hendene for ørene, late som internett ikke eksisterer og bare sverge til et prinsipp om en sosialistisk monopoltankegang? Eller skal vi gjøre det som vil gi best resultater for norsk idrett og kulturliv? Vi snakker altså om en dobling av det samfunnsnyttige bidraget i forhold til dagens nivå med Norsk Tippings spillemonopol.

En spørreundersøkelse utført av Norstat i mai 2014 viser at over 60 % nordmenn ønsker et forsterket samarbeid mellom spillselskaper og frivillighet/kultur, dvs. at spillselskaper kan bidra positivt økonomisk til utvikling av norsk idrett og kultur.

Det er en myte at utenlandske bettingselskaper som Unibet og Betsson ikke bryr seg om spilleavhengighet og konsekvenser av det de holder på med. Det er klart at det ikke finnes noen verre form for dårlig reklame for dem om noen spiller fra seg hus og hjem på grunn av dem? De har også kontrollrutiner som sørger for at hvis noen spiller uregelmessig mye så låses deres konto. Aldersbegrensning, analyse av personlig spillmønster og begrensnings- og blokkeringsverktøy, er sammen med informasjon, veiledning og scanning av den enkeltes spillaktivitet grunnfundamentet i selskapenes ansvarligspill-politikk.

Unibet har for eksempel en personlig, tilpasset kontakt som etableres med personer i risikosonen for å utvikle spillavhengighet. Som hovedregel er dette personer med sosialpedagogisk/psykologisk kompetanse.

I dag spiller nordmenn på utenlandske spillnettsteder som ikke er regulert av norske myndigheter. En lisensordning, vil sikre at nordmenn spiller på trygge og seriøse nettsteder og sørge for at skatteinntektene går tilbake til Norge. Etter at lisensordningen ble innført i Danmark spiller nå 95 prosent av danske spillere på regulerte nettsider.

FpU vil rive ned jantelov og monopoler, og bane veien for personlig og økonomisk frihet. Vi skal jobbe knallhardt for at det gammelsosialistiske pampeveldet i idrettsforbundene erstattes og liberaliseres.