Spilloppmakere

Noen elsker spill så mye at de vil lage dem.

- DET ER IKKE en sånn utdannelse man tar om man er usikker på hva man vil i livet, forteller Lina Husemoen (21).

Lina er veldig glad i å spille dataspill. Det har hun alltid vært. Da læreren hennes på barneskolen spurte elevene hva de ville bli når de ble store, var det stort sett vordende advokater, sykepleiere og brannmenn i klasserommet. Unntatt én, altså.

Nå går Lina på Noroff-instituttet i Oslo, og utdanner seg til sitts livs yrke: Hun skal lage dataspill. Sammen med kameratene Kim Gulbrandsen (21) og Andres Kroff (24) går dagene stort sett bare med til skole.

- Når - eller forresten - hvis vi får jobb i spillbransjen, er vi fullstendig klare på hva vi går til. Det eneste man får tid til er å sove, spise og jobbe, får Lina fortalt. Før Andres kjapt skyter inn:

- ... og spille!

I NORGE er det ikke akkurat flust med spillutviklere. Når de to-tre spillfirmaene som holder til i landet heller ikke er rundhåndete med ansettelser, blir det langt mellom jobbene.

- Mange er inneforstått med at det er vanskelig å få jobb i Norge. Skal du jobbe med spill, så er nesten regelen at du må ut av landet, forteller Lina.

Skolen hennes legger heller ikke skjul på dette, og har lagt opp mye av undervisningen slik at man kan fullføre utdannelsen i utlandet - der markedet er større og kontaktene flere.

- Men det sier seg vel selv at når jeg har brent for dette så lenge, så gjør jeg det jeg må og betaler det som må til for å oppfylle drømmen. Min plan var i utgangspunktet å studere i utlandet, men da tilbudet kom i Norge, hoppet jeg på det, forteller Lina. Hvor hun ender opp får tiden vise.

- Skal man drive med konsollspill er Japan desidert det beste stedet, mens USA er overlegen på PC-spill. Jeg regner med at det blir enten USA eller England på meg når den tid kommer.

UTDANNELSEN på Noroff-instituttet koster svært mye. Hvert år må elevene ut med 80000 kroner av egen lomme for å følge undervisningen. Først går de fleste på et grunnkurs i multimedia, for deretter å ta et kurs som heter 3D design og animasjon. Først på det tredje året kan de slå seg løs med spillproduksjon. Det finnes også et fjerde år med spillteori- men foreløpig har det ikke vært nok søkere til å sette i gang det kurset. Lina jobber i en spillbutikk ved siden av studiene, og kommer der i nærkontakt med andre som er opptatt av det samme som henne.

- En gang var det to gutter som sto og lurte på om de skulle velge det ene spillet eller det andre. Da jeg spurte om de trengte hjelp, så de med forundring på meg, og sa «hva vet vel du om dette?». De regnet vel ikke med at jenter også kan like spill, forteller hun.

EN NORSK undersøkelse før jul viste at det er stor forskjell på jenter og gutter når det kommer til dataspill- men det er bare på hvilke spill de foretrekker. Begge kjønn bruker nemlig omtrent like mye tid foran skjermen.

- Jenter foretrekker sosiale strategispill og spill hvor vold og konflikter er skjult. Dessuten liker de spill hvor de har kontrollen. Jenter vil være Gud, fortalte Elisabeth Staksrud i Statens Filmtilsyn til Dagbladet som en kommentar til undersøkelsen.

Gutter, derimot, har ikke noe imot blodsutgytelser og tanketomme adrenalinkick.

- Det er muligens litt kjipt for jenter å komme inn i en så mannsdominert bransje. Jeg har ennå ikke støtt på noen som er negative til det jeg holder på med, men rundt om finnes det sikkert endel menn som tviler på kompetansen min bare fordi jeg er jente, sier Lina.

- Men du slipper unna med litt også, stemmer guttene i.

- Når du kommer med din kompetanse og er jente, vil du garantert bli lagt merke til. Det er allerede nok av gutter som drømmer om å jobbe med spill.

- Det er ikke en mulighet for at dere blir lei av spill?

- Å nei. Spill er så mye. Det er som med bøker, sier Kim og forklarer:

- Man kan gjerne bli lei av én sjanger, men man slutter aldri å lese for det. Vil du også utdanne deg til å lage dataspill? Her kan du lese mer om et par studietilbud:

SPILLEGALE: Andres Kroff (til venstre), Kim Gulbrandsen (bak) og Lina Husemoen omslynger Jin Kazama fra Tekken. Om noen år har de kanskje helt egne spillfigurer på samvittigheten.