Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Spill

Spillproblemer kan også være ekte

De siste tallene om spillproblemer viser at halvparten av dem som spiller hos utenlandske spillselskaper har problemer med spill.

RISIKO: 31 prosent av dem som spiller nettpoker er i kategorien «moderat risikospiller» eller «problemspiller», skriver artikkelforfatteren. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
RISIKO: 31 prosent av dem som spiller nettpoker er i kategorien «moderat risikospiller» eller «problemspiller», skriver artikkelforfatteren. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange ulike samfunnsproblemer belyses i disse valgkamptider. Christian Reiertsen skrev i Dagbladet 28. august om begrensningene av mulighetene for å spille nettpoker. Reiertsen skriver at han selv, og de fleste andre, ikke har problem med sin spilling.

Det er positivt at Reiertsen ikke har problemer, men dessverre er det en del som strever med spill. Derfor trenger vi en politikk som beskytter de sårbare framfor å legge til rette for økt spilling.

GENERALSEKRETÆR: MIna Gerhardsen.
GENERALSEKRETÆR: MIna Gerhardsen. Vis mer

Befolkningsundersøkelser viser at 31 prosent av dem som spiller nettpoker er i kategorien «moderat risikospiller» eller «problemspiller». I Kulturdepartementets høringsbrev om private pokerlag fra 2014, viser departementet til internasjonal forskning: «(…) poker er ansett for å være et av spillene som kan innebære stor fare for utvikling av spilleavhengighet».

At poker medfører reell risiko, bekreftes også av nasjonale erfaringer, som for eksempel i statistikken fra Hjelpelinjen. De siste tallene om spillproblemer viser at halvparten av dem som spiller hos utenlandske spillselskaper har problemer med spill.

Spillavhengighet er en alvorlig lidelse. Ifølge befolkningsundersøkelser gjennomført ved Universitetet i Bergen er det over 34.000 problemspillere og rundt 88.000 moderate risikospillere i Norge. I tillegg vet vi at spillavhengighet ikke bare rammer spilleren selv, men også menneskene rundt dem. Norge har over tid klart å redusere antallet som rammes av spillproblemer ved å føre en ansvarlig spillpolitikk. Gjennom enerettsmodell har vi politisk kontroll med spilltilbudet og rammene for spillingen. Bivirkningen er altså at Reiertsens frihet rammes. Gevinsten er at spillerne beskyttes fra store tap og grenseløs spilling.

Norge er et attraktivt marked for utenlandske nettbaserte pengespill som ikke har norsk tillatelse. For mange framstår disse tilbudene som lovlige. Det er slike spill, som altså Reiertsen vil ha fri flyt av, som forårsaker de fleste spilleproblemene i Norge. Regjeringen har signalisert at den vil intensivere informasjonsarbeidet om de utenlandske spillselskapenes aktiviteter på det norske markedet. Etter at Stortinget i vår vedtok den nye stortingsmeldingen om spillpolitikken, er det også klart at myndighetene vil jobbe for å gjøre betalingsforbudet mer effektivt. Det vil Actis være en pådriver for – på vegne av dem som sliter med reelle spillproblemer.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!