Spillsalget raser i USA

Mange venter priskutt på konsoller.

MINDRE SPILL: Spillsalget synker i USA, viser nye salgstall fra bransjen.     Foto: SCANPIX / REUTERS/Yuriko Nakao
MINDRE SPILL: Spillsalget synker i USA, viser nye salgstall fra bransjen. Foto: SCANPIX / REUTERS/Yuriko NakaoVis mer

(Dagbladet.no): Ferske salgstall tyder på at nå finanskrisa har nådd spillbransjen i USA. Omsetningen av spill og konsoller falt fra 1,7 milliarder dollar i juni i fjor til 1,2 milliarder i juni i år, ifølge analyseselskapet NPD Group. Det melder LA Times.

Dette er en nedgang på 31 prosent, den største salgsnedgangen som er målt for en måned siden september 2000.

Rykter om priskutt
Nedgangen er størst i salget av konsoller, som falt med 38 prosent. Samlet sett har spill- og konsollsalget falt 12 prosent i løpet av første halvdel av året.

- Denne nedgangen vil definitivt føre til en del smerte og refleksjoner i industrien, sier NPD-analytiker Anita Frazier til LA Times.

Ifølge avisa har mange i spillbransjen følt seg trygge på at finanskrisa ikke ville påvirke dem i altfor stor grad, ettersom folk har en tendens til å bruke penger på hjemmeunderholdning i nedgangstider. Men det er ikke bare finanskrisa som kan være årsaken til de dystre tallene.

Ifølge Colin Sebastian, analytiker hos Lazard Capital Markeds, går det rykter om et snarlig priskutt på spillkonsoller.

- Sony trenger definitivt å kutte prisen på PS3, og mange forventer at de kommer til å gjøre det, sier han til avisa.

Derfor er det mange som nå venter med å kjøpe ny spillkonsoll, til tross for at Sony har sagt at de ikke har noen planer om å kutte prisen.

Norsk bransje øker
I Norge er verken salgstallene for juni måned eller siste halvår klare ennå. Det er derfor vanskelig å si om tendensen er den samme her som i USA.

Men den siste salgsstatistikken som bransjeorganisasjonen Multimedieforeningen la fram, tyder på det stikk motsatte. I løpet av årets første kvartal økte norsk spillbransje omsetningen med 12,7 prosent sammenlignet med første kvartal i fjor.

- Jeg har inntrykk av at det ikke står så ille til her som i USA. I fjor omsatte spillbransjen for første gang mer enn musikkbransjen i Norge. Dette er en bransje i økning, sier pressekontakt Alf Henrik Nordby til Dagbladet.no.

- De tre store konsollene er mye mer etablert i Norge nå, vi ligger litt etter USA på sånne ting. Dessuten har vi hatt en tendens tidligere til at spillmarkedet ikke har sunket noe særlig i forbindelse med dårlige tider. Det virker som det går ut over andre ting i Norge, som for eksempel helgeturen til New York. Men dette blir så klart bare synsing, sier Nordby, som understreker at han kun snakker utfra erfaring, og ikke har noen undersøkelser å vise til på dette området.