Spillsalget synker i Norge

... men nedgangen varer neppe.

(Dagbladet.no): I januar i fjor ble «World of Warcraft»- utvidelsespakken «Burning Crusade» lansert til pc, noe som bidro sterkt til et totalsalg for pc-spill på hele 17,4 millioner kroner i årets første måned.

I år startet året noe roligere, ettersom det ikke var noen store lanseringer som kunne dra igang salget. Dermed endte pc-salget januar 2008 på 2,4 millioner kroner - altså en nedgang på hele 15 millioner kroner.

Dette er en av hovedgrunnene til at omsetningen av dataspill sank med 32,7 prosent fra første kvartal 2007 til første kvartal i år - altså i årets tre første måneder. Dette viser omsetningstall Norsk Spill- og Multimediaforening (NSM) har samlet inn.

- Det er mange faktorer som spiller inn på nedgangen. I tillegg til at det ikke er et «WoW»-år i år, solgte PlayStation 2 også veldig mye i fjor - men den selger ikke like mye nå lenger. Det har heller ikke være noen store «dragere» i starten av året, sier Kirsti Danielsen, leder i NSM.

Danielsen er også ansatt i Bergsala, som distribuerer Nintendo i Norge. Nintendo har heller ikke solgt så godt i starten av året som etterspørselen skulle tilsi.

- Vi har hatt veldig lav lagerbeholdning på både Nintendo-konsoller og -spill, så vi har ikke solgt så mye som vi kunne ha gjort, sier Danielsen.

Hun frykter imidlertid ikke at det lave tallet skal gjelde for året som helhet.

- Jeg tror ikke det er noen fare. Storselgerne «Grand Theft Auto IV», «Mario Kart» og «Wii Fit» kom alle i april og er ikke med på disse tallene. I tillegg kommer spill som «Age of Conan», «Spore», «Super Smash Bros. Brawl» og «Metal Gear Solid 4» senere i år, og de vil nok selge bra, sier Danielsen, som ikke ser bort fra flere overraskelser også før jul i år.

STORT - I FJOR: I januar i fjor ble «WoW»-tilleggspakken «Burning Crusade» lansert. En slik stortittel uteble i år, noe som bidro sterkt til en nedgang i spillsalget. Foto: FRANK KARLSEN
STORT - I FJOR: I januar i fjor ble «WoW»-tilleggspakken «Burning Crusade» lansert. En slik stortittel uteble i år, noe som bidro sterkt til en nedgang i spillsalget. Foto: FRANK KARLSEN Vis mer

Tallene fra NSM viser forøvrig at alle de tre «nye» konsollene, Wii, PlayStation 3 og Xbox 360 ligger godt an i markedet. Tallene viser at PS3 selger mest, men Microsoft har ikke oppgitt tallene for Xbox 360-tallene - disse er dermed basert på tredjepartsdistributører.

• Se alle tallene her (Excel-fil)

Spillsalget synker i Norge