Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Spin» og forsvinn?

Britiske medier spår at landets «nest mektigste mann» snart går av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SELV OM PRESSESJEF

Alastair Campbell sier statsminister Tony Blair ikke klarer seg uten ham, har britiske medier allerede begynt jakten på den mektige mediestrategens etterfølger. Ifølge The Guardian spås det at Campbell forlater sin plass som Blairs kommunikasjonsstrateg når hans kone Fiona Millar slutter i stillingen som Cherie Blairs rådgiver seinere i år. Flere kommentatorer mener det uvanlig nære forholdet mellom Blair og Campbell ikke er like tett som før.

CAMPBELL ER OMTALT

som «Storbritannias nest mektigste mann» og som «statsministerens viktigste stedfortreder». Han startet som Blairs talsmann i 1994 og ble en av strategene bak Labours valgseirer i 1997 og 2001. The Observer karakteriserer den tidligere politiske redaktøren som kamplysten, hevngjerrig og allestedsnærværende. Som politisk begavet og med en elefants hukommelse. Avisa skriver at han verken liker eller respekterer korrespondentene han har jobbet med i snart ti år, og at mediene har måttet logre for en røff Campbell under Blairs lange medgangsperiode. Nå er det tid for tilbakebetaling.

PARTENE I EN MODERNE KRIG

vet at å vinne mediebildet er en viktig del av å vinne selve krigen. Før selve krigshandlingen er det derfor nødvendig å skape et bilde av den kommende krigen som både «nødvendig» (av egne sikkerhetshensyn) og «rettferdig» (mot en likeverdig, men truende motstander). Det var i anstrengelsene for å legitimere en krig mot Irak at Campbells kontor valgte å «sprite opp» en gammel PhD-avhandling og britisk etterretningsmateriale, til en blanding av etterretning og propaganda. Selv om han nektet å stå bak påstanden om at Saddam Hussein kunne bruke masseødeleggelsesvåpen på 45 minutters varsel slik BBC hevder, og så vidt ble frifunnet i Parlamentets granskningsrapport, måtte Campbell innrømme at han sto bak noen endringer i etterretningsmaterialet.

ET SENTRALT TREKK

med mediedekningen av krigen mot Irak er et sterkere fokus på og en større bevissthet om at de ulike partene forsøkte å manipulere opinionen og mediene. Både mediene og mottakerne synes å være mer kritiske og oppmerksomme på partenes propaganda og informasjonsstrategier, og kritikken mot at Bush og Blair manipulerte sannheten for å selge krigen, intensiveres for hver dag som går uten våpenfunn.

DET ER IKKE FØRSTE

gang kritikerne mener Alastair Campbell bør gå, og mediestrategen har lenge vært en mye omtalt og omstridt aktør i britisk politikk. Men i det sterke presset mot Blair-regjeringen har Campbell etter BBCs avsløringer blitt selve den belastende Historien , og ikke lenger hjernen bak .