Premiere på filmen LORDS OF CHAOS:

SPINAL SATAN

Her er det nok å ta tak i for folk som vil diskutere etikk, moral og livsfarlige ideologier.

NORSK BLACK METAL: Lords of Chaos-filmen til svenske Jonas Åkerlund har premiere i morgen. Den tar for seg det okkulte livet rundt Mayhem-grunnlegger Øystein Aarseth som endte med makabre drap. Filmen vil nok skape debatter. Foto: Nordisk Filmdistrubisjon.
NORSK BLACK METAL: Lords of Chaos-filmen til svenske Jonas Åkerlund har premiere i morgen. Den tar for seg det okkulte livet rundt Mayhem-grunnlegger Øystein Aarseth som endte med makabre drap. Filmen vil nok skape debatter. Foto: Nordisk Filmdistrubisjon. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I morgen er det premiere på filmen om det rotnorske black metal-miljøet. Det som endte med opp med de mest makabre knivdrap.

Denne filmen hadde jeg tenkt å mene mye om, men jeg kan absolutt ingenting om dette miljøet, dets historie og koder, musikk, sjuke fantasier, satanisme, nazisme, odinisme eller noe som helst som fant sted blant annet rundt platebutikken «Helvete» i Oslo som ble drevet av Øystein Aarseth fra 1991 til 1993.

Unge Aarseth hvis filmens historien fortelles om og av. Vi følger Aarseth fra den spede Mayhem-begynnelse til han ble brutalt knivstukket i leiligheten på Tøyen – 23 ganger i bryst, rygg og hode til døde – av Kristian fra Bergen aka Greven aka Varg Vikernes, 25 år gammel i 1993. Varg Vikernes fikk 21 år for drapet der han ble også dømt for diverse kirkebranner. Slapp ut i 2009, bosatt i Frankrike. Okay.

Etter å ha sett filmen, som tidvis etter min sarte smak er for lite respektfull med tanke på de avdødes familier, slår det meg at i denne hovedstaden gikk vi altså rundt og ante lite eller ingenting om de unge og skrudde satanister.

Jo, vi hørte litt om Mayhem, men brydde oss ikke. Vi gikk også forbi, men aldri innom, platebutikken Helvete, beliggende i Schweigaards gate 56. I kjelleren her drev Aarseth aka Euronymous plateselskapet, Deathlike Silence Productions. Filmen «Lords of Chaos» er laget av Jonas Åkerlund, svensken som kjente litt til de forskjellige avarten innenfor metalmiljøene.

Åkerlund var trommeslager i det svenske bandet Bathory fra 1983 til 1984. Så endret han kurs og satset på musikkvideo og film. Åkerlund er i dag en superkjent regissør med blant annet mange utmerkelser for store videoproduksjoner for kjente artister innenfor vidt forskjellige sjangere.

Åkerlund vil nok være djupt uenig i at filmen tipper over i en 2019-utgave av parodibandet Spinal Tap, dette som i 1984 ble til rockumentary/mockumentary-filmen «This Is Spinal Tap». Vi våger å si, med fare for å bli vekket av lyder fra undergrunnen, at «Lords of Chaos» nå og da framstår som Spinal Satan. Se gjerne, men stålsett deg.

Terningkast 5 i Dagbladet av kollega Inger Merete Hobbelstad som skriver «Oboy, det er mange som kommer til å mislike «Lords of Chaos». Men filmen om norsk svartmetall er også en interessant studie i amoral» Enig.

Åkerlund gir oss et verdifullt, historisk glimt inn en okkult verden som var langt verre enn det vi vanlig dødelig evnet å fatte. 18 års grense er til å forstå. Vi regner også med Chaos-filmen vil skape et ordskifte, dette med tanke på noen av de etiske grensene som tråkkes over i henhold til personvern.

Vi har ei heller aldri tidligere sett en slik grotesk, la oss si stilstudie, av et selvmord enn det vi gjør med svenske Pelle «Dead» Ohlin. Vi lurer også på hva kirkens menn og kvinner mener om filmskaperens framsyning av kirkebrenningene, disse som ble utført av Lucifers livsfarlige klovner.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer