EKSPERIMENT: «Dau»-prosjektet er omhyllet av både mystikk og hemmelighetskremmeri. Det vi vet er at: i 2009 forlot 400 mennesker livene sine for å «reise tilbake i tid» til 60-tallets Sovjetunionen. Råmaterialet skal være på over 700 timer. Dette er traileren. Video: Phenomen Films Vis mer Vis mer

«Dau»

Spinnvill reality: 400 deltok i sovjetisk «Big Brother»

Etter tre år har regissøren 700 timer råmateriale til det ambisiøse og myteomspunne kunstfilmprosjektet «Dau».

Det finnes flere spørsmål enn svar om det mystiske filmprosjektet «Dau». Ryktene har svirret helt siden prosjektets spede start i 2008.

Det vi vet er at en gang i 2009 gikk 400 mennesker med på å forlate nåtida. De reiste tilbake i tid og flyttet inn i en fullskala modell av en sovjetisk landsby fra 1930-60-åra, gjenoppbygget i utkanten av byen Karkov i Ukraina.

Sovjetisk «Big Brother»

I denne landsbyen skulle deltakerne bo og leve i tre år, mens de hele tida ble filmet med skjulte kameraer.

Det hele minner litt om en slags 30-tallets sovjetisk «Big Brother».

Om lag 50 av dem hadde fastsatte roller som de levde i konstant, mens resten skulle bidra til å gjenskape følelsen av dagligliv i sovjettida.

De ble oppmuntret til å oppføre seg som om de bodde i et totalitært sovjetisk regime. Blant annet ble det født 14 barn inne på settet i løpet av de tre åra prosjektet varte. Deltakerne spiste den samme maten, og måtte følge de samme reglene som om de virkelig hadde bodd i Sovjet.

I sentrum av hele prosjektet sto et fullt fungerende forskningsinstitutt. Målsettingen var å lage en episk, biografi skildring av livet til den kjente russiske fysikeren og nobelprisvinneren Lev Landau.

(Saken fortsetter under bildet.)

FORSKER: Her ser vi bilde av forskningsinstituttet i midten av realitylandsbyen. Foto: DAU / Skjermdump
FORSKER: Her ser vi bilde av forskningsinstituttet i midten av realitylandsbyen. Foto: DAU / Skjermdump Vis mer

Genialitet og undergang

Landaus liv fikk en sjokkerende og brå slutt da han krasjet bilen sin utenfor Moskva i 1962. Han tilbrakte to måneder i koma, og fikk utdelt Nobelprisen der han lå i sykesenga.

Ved siden av å være en briljant fysiker var Landau også en svært seksuelt utsvevende mann, som levde i et åpent ekteskap med sin kone Kora.

«Dau»-eksperimentet er hjertebarnet til regissør Ilya Khrzhanovsky, en mann som er blitt beskrevet som alt fra et lynende skarpt geni til en kultleder.

Khrzhanovsky ble fascinert av livet til Lev Landau: et liv med store mengder sex, og med genialitet og undergang side om side, skriver magasinet GQ, som i 2017 fikk eksklusiv tilgang til settet og regissøren.

Blir ransaket og bøtelagt

I tillegg til de 400 som levde livet sitt tett tilknyttet Instituttet, har det ifølge GQ vært 210.000 statister som har kommet og gått på settet i løpet av disse tre åra. Mange av dem har vært fra nabobyen Karkov.

- Moderne gjenstander som mobiltelefoner, kameraer, moderne sigaretter og lightere var forbudt på settet, forteller en av statistene til Moscow Times.

Dersom noen av deltakerne smuglet inn mobiltelefoner eller prøvde å logge seg inn på sosiale medier, ville de få bøter. Det samme gjelder hvis du snakker om noe som ikke hører hjemme på 30-50-tallet.

(Saken fortsetter under bildet.)

OVERVÅKNING: I ekte sovjetisk stil lever de 400 menneskene inne på settet under stadig overvåking. De 700 timene med film skal bli til en biografi. Foto: Phenomen Films / Skjermdump
OVERVÅKNING: I ekte sovjetisk stil lever de 400 menneskene inne på settet under stadig overvåking. De 700 timene med film skal bli til en biografi. Foto: Phenomen Films / Skjermdump Vis mer

- Hvis en av mine vakter hører deg, ville han gitt deg tusen hryvnjas i bot (Omtrent 300 kr, journ.anm.). For du er min gjest. Det spiller ingen rolle at jeg er sjefen. Jeg blir ransaket som alle andre. Du kan ikke bruke ord som ikke har noen mening i denne verdenen, sier Khrzhanovsky til GQ.

Forsinket nok en gang

- Verden har ventet på dette. Filmverden har sett fram mot dette i lang tid, sier prosjektets produsent Martine d'Anglejan-Chatillon til The Guardian. Likevel har det hersket stor tvil på om «Dau» noensinne ville nå lerretet.

Produksjonen var ifølge Moscow Times først ment å vare i sju uker. I stedet varte prosjektet fra 2006 til 2011 - og pådro seg samtidig et sprengt budsjett. Det er estimert at kostnadene gikk fra 30 millioner norske kroner til 85 millioner norske kroner.

Filmen har vært delvis finansiert av offentlige russiske midler, og i 2012 begynte myndighetene å kreve mer håndfaste resultater. Produksjonsselskapet har skyldt på de enorme mengdene med opptak de sitter på.

- Prosjektet vårt består av over 700 timer materiale, som alt er filmet med 35 mm film. Av dette skal selskapet vårt lage featurefilmer, TV-serier og en rekke forsknings- og kunstdokumentarer så vel som tverrfaglige medieprosjekter, sier de, ifølge The Telegraph.

Ny premieredato

Etter flere år med usikkerhet og rykter, skjedde det plutselig noe i august i år. Ut av det blå dukket traileren til «Dau» opp på Internett, sammen med ei mystisk webside med akkurat så lite informasjon om prosjektet til at det virkelig vekker nysgjerrighet.

LIKSOM-SOVJET: Folkene som deltok på prosjektet gikk med på å leve slik som de gjorde i Sovjet fra 1930-1960. Foto: Phenomen Films / Skjermdump
LIKSOM-SOVJET: Folkene som deltok på prosjektet gikk med på å leve slik som de gjorde i Sovjet fra 1930-1960. Foto: Phenomen Films / Skjermdump Vis mer

Premieren ble satt til Berlin i oktober, som en del av en stor kunstinstallasjon som blant annet inneholdt en kopi av Berlinmuren.

Det ble imidlertid ikke tid til å gjennomføre sikkerhetskontrollen for et arrangement av så enorme proporsjoner, og planene ble derfor utsatt igjen, skriver Der Spiegel.

Den nye premieren er nå Théatre du Châtelet i Paris, tidlig i 2019, ifølge Le Parisien. Det gjenstår å se om «Dau» noensinne vil få sin tid på lerretet, eller om den vil forbli et flyktig kunstprosjekt.