Spionasje ved fronten

Akunins andre bok om det analytiske geniet Fandorin.

BOK: Spionasje er stikkordet i den andre boka om den russiske etterforskeren Erast Fandorin, som dukket opp i den glimrende kriminalromanen «Vinterdronningen» i fjor. Nå er Erast tilbake - ved fronten i en russisk krig.

Det russiske pseudonymet B. Akunin imponerte stort med sin debutbok, «Vinterdronningen», som kom på norsk i fjor. Der introduserte han det analytiske geniet Erast Fandorin, som på tross av sin unge alder *21+ løste en komplisert kriminalsak i tsarens Russland.

B. Akunin *eller Grigorij Tsjalkovitsj Tsjkhartisjvili, som han egentlig heter+ har levert nok en leken og underholdende kriminalroman. Han tar oss med til ei tid og en konflikt som er bortimot glemt, og gjør dem levende med sine frydefullt varierte og friske personer.

«Tyrkisk gambit» utspiller seg i 1877- 78, og Fandorin har en noe mer tilbaketrukket rolle til fordel for den unge kvinnen Varvara «Varja» Souvorova. Russland er i krig med Det ottomanske riket, og både Varja og Erast, som nå er titulærråd, befinner seg ved fronten et eller annet sted i Bulgaria.

Her havner de i selskap med en fargerik forsamling utenrikskorrespondenter og russiske offiserer, men Varjas kjære forlovede Petja Jablokov har havnet bak lås og slå, mistenkt for forræderi. En ordre er blitt forandret med katastrofale følger for den russiske armeen, og bare Petja kunne ha gjort det.

Verken Varja eller Fandorin er overbevist om Petjas skyld. Etter hvert blir Varja sekretæren til Fandorin, og sammen avdekker de en overraskende og innfløkt spionaffære.