KOMMENTARER

PST med ny trusselvurdering om terror og spionasje:

Spionasjen mot Norge går nye veier

Om Norge ikke har en strategi for nasjonalt eierskap, kan vår selvstendighet raskt reduseres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Den mest alvorlige terrortrusselen mot Norge i 2019 kommer fortsatt fra islamistiske grupper. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vurderer det som «mulig» at ekstreme muslimer vil forsøke å utføre terrorangrep mot norske mål. Samtidig kommer en sterk advarsel mot en type påvirkning som ikke har fått så mye oppmerksomhet: En hybrid der utenlandske investeringer i norske foretak og eiendom blir skalkeskjul for fremmede staters interesser.

Den årlige trusselvurderingen fra PST gir en kortfattet innføring i hvilke typer trusler som er mest aktuelle, og hvilke som er på retur. Den islamistiske terrorfaren er fremdeles farligst, men den er svekket i takt med tilbakegangen for IS. Ifølge PST er svært få norske muslimer ekstreme islamister, og de som radikaliseres vil som oftest være vanskeligstilte og sårbare menn. Det forventes ikke at Norge vil være et prioritert mål i de større terrororganisasjonenes propaganda eller angrepsplanlegging.

PST vurderer det som «lite sannsynlig» at norske høyreekstreme vil forsøke å gjennomføre terrorangrep i 2019. Derimot vil slike grupper og personer fortsatt spre mye innvandrings- og islamfiendtlig propaganda på internett. Nynazistene har størst voldspotensial, men Adolf Hitlers ideologi står i veien for en bredere oppslutning. Derimot kan det ventes at andre i det innvandrings- og muslimfiendtlige miljøet tar initiativ til en ny organisasjon med langt større politiske muligheter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer