Anmeldelse: Ben McIntyre, «Spion og forræder»

Spionen som avslørte Arne Treholt

Avsløringen av Arne Treholt er viet mye oppmerksomhet i den fantastiske fortellingen om den russiske spionen Gordijevskij.

DOBBELTAGENT: Oleg Gordijevskij som student ved Moskvas statlige institutt for
internasjonale relasjoner, eliteskolen der han ble vervet til KGB. Foto: Kagge Forlag
DOBBELTAGENT: Oleg Gordijevskij som student ved Moskvas statlige institutt for internasjonale relasjoner, eliteskolen der han ble vervet til KGB. Foto: Kagge Forlag Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Den 19. juli 1985 ble det foretatt en spektakulær og egentlig umulig flukt fra Moskva. Fluktruten gikk gjennom Sovjet, via Finland og Norge til England, og inneholder alle ingredienser en fiktiv spionthriller av beste merke kan ha. Det vil si, det er så mange tilfeldigheter og usannsynligheter at det går på troverdigheten løs.

Virkeligheten overgår som kjent fiksjonen, og mannen som flyktet var KGB-offiseren Oleg Gordijevskij. Han jobbet for britisk etterretning fra 1974 til han ble angitt 1985, og regnes i dag som en av tidenes mest verdifulle spioner.

Hans innsats sies å ha endret den kalde krigen, sprengt sovjetiske spionnettverk, bidratt til å avverge atomkrig og gitt vesten et unikt innblikk i tankegangen til de paranoide makthaverne i Kreml.

Gordijevskij var beundret og respektert av både Ronald Reagan og Margaret Thatcher, og var sentral i avsløringen av de to norske spionene Gunvor Galtung Haavik og Arne Treholt.

Spionens psyke og dobbeltliv

Den britiske Times-journalisten og forfatteren Ben McIntyre har nå skrevet en biografisk dokumentar om den legendariske spionen, som også er kalt «Den kalde krigens største suksess». Den er blant annet bygget på årelange intervjuer med Gordijevskij, som nå bor på hemmelig adresse i England.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer