Spionen som dreit på draget

Årets «Austin Powers» er rent faktisk en drittfilm, ettersom avføring er en sentral ingrediens i «komikken».

Bæsjesekvensen utgjør det eneste nye påfunnet i superspionens ansamling av løst sammensatte, rotete moroscener - kastet på hverandre som steiner i en haug. Denne blytunge resirkulering av vitser, sketsjer og popkulturreferanser fra film nummer én har spilt inn nær 275 millioner dollar på verdensbasis, hvilket beviser at ingen kan argumentere mot en vel gjennomført hype. Det er bare å gi seg over.

Noen av oss vil gi seg over i avmakt. «Spionen som spermet meg», hvori Austin (Mike Myers) tidsreiser fra 90- til 60-tallet for å ta tilbake «draget» Dr. Ond (også Myers) har stjålet fra ham med de skrekkeligste konsekvenser for forførerens kvinnetekke, er sitrende dum og dårlig. Hva galt har vi gjort? Mange vil le, men nok ikke så mye som de gjorde av sitt første møte med agenten. Tross alt har vi sett det før.

Vulgær langhalm

Bortsett fra referansene til «Star Wars», James Bond og hele 60-tallskulturen er det selvsagt mulig å falle om kull av scenen der det ser ut til at den barmfagre CIA-agenten Lykke Råknull (Heather Graham) stikker ymse redskaper opp i Austins endetarm. Du har også litt dverghumor - yessir. Vemlingen Tjukkebolla Dritten (Myers igjen) er vel en garantert slager. Merk elskovsscenen mellom dette abnorme monster og Lykke, som også kan føre til oppgitte stønn.

Toaletthumor

Musikkinteresserte oldinger vil nikke til Dr. Ond-våpenet «The Alan Parsons Project» - filmen er full av hentydninger som strengt tatt krever et eldre publikum enn hovedmålgruppa for dette infantile sprøytet. Alle sekvensene er for lange, og de munner ut i... ingenting. Om noen mangler «draget», er det i hvert fall Graham som komiker, mens Austin skilter med, vel, tenner og forutsigbar toaletthumor.

En forbausende lykkestund oppstår idet Burt Bacharach og Elvis Costello synger «What Do You Get When You Fall in Love», men det går fort over. Powers er jo der.

Oversettelsen er et kapittel for seg - krampaktig, vulgær og inkonsekvent. Tjukkebolla Dritten heter for eksempel opprinnelig Fat Bastard. Som Austin sier det: «Oh, behave.»

UTEN DRAG: Superspionen Austin Powers (Mike Myers)er blitt frastjålet «draget» og reiser fram og tilbake mellom 60- og 90-tall i Powers-film nummer to.