Spionene som kom inn i varmen

KGB var en mektig, selvbevvist og vellykket spionorganisjon, en egen og mektig stat i sovjetstaten. Nå er KGBs arvtakere staten selv.

SPION OG SPION: Russlands president Vladimir sammen med sin mangeårige vennPutin Sergei Ivanov. Foto Scanpix
SPION OG SPION: Russlands president Vladimir sammen med sin mangeårige vennPutin Sergei Ivanov. Foto ScanpixVis mer
Kommentar

MITROKHIN-ARKIVET viser at Norge var et viktig frontavsnitt i Den kalde krigen. Arkivet er fra en tid da KGB var verdenskommunismens spydspiss i den religiøst inspirerte kampen for å vinne sjeler og omstyrte makta i den kapitalistiske verden. Det var en krig uten regler, og også mot Norge så viser Mitrokhin-arkivet at hele registeret av metoder ble brukt for å rekruttere agenter. Sex, penger, ideologiske sympatier og utpressing, alt ble brukt i uskyldige Norge i en uskyldig tidsalder, for rundt 50 år siden.

MEN SELV OM Den kalde krigen ble avblåst for mer enn 20 år siden, så lever spion-virksomheten i beste velgående. PST sier at russisk spionasje mot Norge aldri har vært mer omfattende enn nå. Det gjelder først og fremst industrispionasje. Men det er også sovende agenter som Ann Chapman, som sammen med en ring av andre agenter bodde i USA, hadde allminnelige jobber, men deres hovedoppgave var å rapportere om likt og ulikt til FSB, KGBs arvtaker. Nå er hun en feiret sosietets-dame i Moskva, ofte halvnaken på glanset papir, feiret som en nasjonal helt.

DET MODERNE RUSSLAND har en politisk ledelse som er mer enn allminnelig opptatt av agenter og hemmelige tjenester. President Vladimir Putin var KGB-agent i Øst-Tyskland da Berlin-muren falt i 1989. Før han ble statsminister, og siden president i 1999, var Putin steget i gradene til å bli sjef i FSB. Sin fascinasjon for sin fortid uttrykker han fra tid til annen. Putin har blant annet sagt at en stat ikke kan klare seg uten agenter. Og han sa han var misunnelig på Barack Obama for det spion-verktøyet han hadde da varsleren Edward Snowden avslørte NSAs avlytting av telefoner og datamaskiner over hele verden. Putin har også sagt dette:

- Det er ingenting som kan måle seg med det å være en tsjekist.

Tsjekaen var det første navnet på Sovjetunionens hemmelige tjenester, som senere ble KGB. Putins uttalelse viser hvilken æreskodeks gamle KGB-gutter har. Selv om de får andre jobber så er samholdet og lojaliteten stor. «En gang tsjekist, alltid tsjekist», er også et talende ordtak for korpsånden of lojaliteten.

DET ER SPIONENE som har overtatt makta i dagens Russland. Der KGB allerede fra 1920-åra laget slagordet om at de var «Statens skjold og sverd», og var en stat i staten, har KGBs arvtakere i Putins tid blitt staten selv. Og mens skjoldet og sverdet var KGBs logo, så har FSB overtatt den og bare fjernet de kommunistiske symbolene, sigden og hammeren.

DA SOVJETUNIONEN kollapset i rom-jula 1991 ble det magre tider for den tidligere eliten av KGB-agenter. Staten de hadde forsvart med skjoldet og kriget for med sverdet, lå i grus. Foran KGB-hovedkvarteret på Lubljanka-plassen i Moskva ble statuen av KGBs grunnlegger, den brutale polske jesuitt-seminaristen Felix Dzerzhinsky, revet ned. KGBs anseelse var på et bunn-nivå. Sammen med kommunistpartiet var det antatt at også KGB var havnet på historiens skraphaug.

SÅNN GIKK DET IKKE. Selv om de fleste agentene måtte skaffe seg andre jobber, så var de «sovende agenter». Og da president Boris Jeltsin utnevnte Vladimir Putin til sin etterfølger nyttårsaften 1999, var tida kommet for et enestående come-back for de lojale, men sovende agentene. De var på Putins lag, de ble Putins lag.

De fremste av dem er Igor Seshin, en mangeårig kollega og venn fra St. Petersburg, som omtales som Kremls grå eminense, og er styreleder i det statlige oljeselskapet Rosneft. Det er Sergej Ivanov, også han en mangeårig kollega og venn fra St. Petersburg som er visestatsminister med ansvar for forsvarsspørsmål. Og det er Nikolaj Patrusjev, også han en kollega og nær venn fra St. Petersburg, som ble FSB-sjef og nå er sjef for Det nasjonale sikkerhetsrådet.

DETTE ER SPIONENE som kom inn i varmen og som nå har tatt makta der de tidligere bare var maktas mektige instrument. Det er antatt at FSB har et sted mellom 200 000 og 300 000 i sitt brød. Det spiser de med god samvittighet, vel vitende om at staten ikke kan eksistere uten gode agenter.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.