Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Spionens gode liv

Kan en spiondømt leve det gode liv? Nadia Hasnaoui har møtt Arne Treholt på ferieparadiset Kypros for å finne det ut. Svaret kommer på TV2 neste søndag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra sitt nye hjemsted, Nicosia på Kypros, forteller Arne Treholt for første gang åpenhjertig om hvordan han har hatt det siden arrestasjonen i 1984 og hva han lever for i dag.

Treholt ble i 1985 dømt til 20 års fengsel for spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak. Han ble benådet i 1992, men har siden sjelden latt seg intervjue av media.

Sammen med TV2s programleder Nadia Hasnaoui vandrer han gatelangs i den kypriotiske byen, går på kafé og innrømmer at han ikke forbinder seg selv med «det gode liv».

- Jeg forsøker ikke å finne svar på ukjente sider ved Treholt-saken. Det er ikke dét som er målet med programmet. Det er heller ikke noe tradisjonelt hjemme-hos-program. Det handler om jakten på det gode liv, og de forskjellige vinklene man kan oppleve jakten fra, sier Nadia Hasnaoui. Hun møtte Arne Treholt i begynnelsen av februar i år.

Flytter ikke tilbake

I dag er Arne Treholt direktør i et finansselskap, som med base på Kypros skal forvalte andres penger på best mulig måte. Rampelyset holder han seg lengst mulig unna. Intervjuet på TV2 hører med til sjeldenhetene.

- Det er nok ikke i finansverden du finner deg god liv, medga Treholt til Nadia. Han er likevel godt fornøyd med hvordan han har det nå. Etter lang tids sykdom, med sykehusopphold både i Moskva og Oslo, er Treholt på beina igjen, bokstavelig talt.

På Kypros har han skaffet seg nye og nære venner, men ingen kjæreste. To- tre ganger i året er han i Norge for å besøke venner. Men ellers har han ingen planer om nå flytte tilbake.

- Vi får sikkert kjeft fordi programmet er for snilt. Noen vil kanskje også reagere på at vi gir sendetid til en som er spiondømt. Men for det første har han sonet sin straff. For det andre dreier programmet seg altså ikke om selve saken, men hvordan livet til den ambisiøse diplomaten ble snudd opp ned i løpet av en natt.

Flukt fra sorgen

- Hvorfor flyttet Arne Treholt til Kypros?

- Han synes Norge ble for trangt. Dessuten var sorgen svært stor etter at han mistet sin kone Shelly like før han ble benådet. Han følte at han måtte bort.

- Jeg ville finne ut hvem han er i dag og fant en høyst oppegående og kampklar mann. En person som ikke ble knekket under soningen. Jeg blir faktisk forundret over hvor sterke vi mennesker egentlig er, forteller Nadia videre.
Treholt er ikke bitter, til tross for at han mener seg altfor strengt dømt.

- Bitterhet er overhodet ikke et ord jeg vil bruke. Jeg syns ikke synd på meg selv. Man må tåle en trøkk. Det er det man vokser på, fortalte Treholt til Nadi

Det er litt av dét jakten på det gode liv handler om, sier Nadia Hasnaoui, som har seks nye programmer i serien på lager.

- Etterpå skal jeg bare slappe av. Finne mitt eget gode liv!

NYTT LIV: Lever spiondømte Arne Treholt et godt liv i dag? Nadia Hasnaoui oppsøkte ham på Kypros for å få svar.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!