Spionens to liv

Willy Brandts fall er blitt fjernsynsfilm. Med kanslerens sønn Matthias i rollen som spionen Günter Guillaume.

- Hadde jeg blitt tilbudt rollen, hadde jeg svart nei, for ikke å bli beskyldt for å være ute etter egenreklame, sier den tyske skuespilleren Matthias Brandt (42). Han er yngste sønn av Rut og Willy Brandt.

Tysk fjernsyn

hadde torsdag kveld premiere på fjernsynsserien «I maktens skygge». I dramaet om Willy Brandts fall som forbundskansler våren 1974 spiller Matthias sin fars banemann - den østtyske spionen Günter Guillaume. Han insisterte på - og fikk - rollen.

- Guillaumes dobbelte eksistens, hans to liv, har fascinert meg enormt. Jeg har alltid forestilt meg at han var som to ledninger som berørte hverandre og utløste en eksplosjon, sier Matthias Brandt i intervjuer før premieren.

Günter Guillaume var Brandts nærmeste medarbeider fra 1972 til han ble arrestert 7. mai 1974. Han bar koffertene, holdt orden på avtaler og hentet rundstykker og kaffe. Ifølge ryktene ordnet han til og med kvinner til kansleren.

Journalist Günter Guillaume ble vervet av Stasi midt i 1950-åra, skolert og sendt vestover med ordre om å arbeide seg oppover i det sosialdemokratiske partiet. Det greide han så godt at han ble Brandts personlige sekretær.

I Matthias Brandts fortolkning er Guillaume fortsatt den hensynsløse forræderen. Men Guillaume er også blitt et offer - som ifølge øyenvitner brøt sammen i cella da han ble fortalt konsekvensene av sin egen virksomhet.

Matthias

var 12 år da spiondramaet utspilte seg. En guttunge som var mer opptatt av Vest-Tysklands gull i fotball-VM enn av farens fall. Men etter faren var han den i familien som hadde mest kontakt med Guillaume. Grunnen var at spionen hadde en sønn på Matthias' alder. De to guttene lekte sammen under ferien på Hamar sommeren 1973. En ferie der Matthias holdt på å miste livet på grunn av en vanvittig forbikjøring med Guillaume ved rattet.

- Han var en beryktet sjåfør. Jeg husker han var som forsteinet da han foretok forbikjøringen. Tre møtende biler valgte grøfta framfor kollisjon.

I fjernsynsserien

har den kyniske forræderen fått to ansikter - også et menneskelig. Og rollen er også blitt en forsoning med en far som Matthias hadde liten kontakt med som barn. En far som kunne gi hver enkelt i menneskemengder på titusener følelsen av en direkte kommunikasjon, men som privat kunne være totalt fraværende og hjelpeløs.

Slik er «I maktens skygge» blitt et drama også om avmakt og maktens elendighet, som Klaus Harpprecht - Willy Brandts taleskriver i disse to skjebnesvangre åra - uttrykker det i en beveget omtale i nyhetsmagasinet Die Zeit.