KOMMENTARER

Spioner i tåkeheimen

Her måtte noen åpenbart snakke sammen før noe sa for mye.

FANGET I TÅKE: Justisminister Anders Anundsen (Frp) har fått en komplisert overvåkingsproblematikk i fanget. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FANGET I TÅKE: Justisminister Anders Anundsen (Frp) har fått en komplisert overvåkingsproblematikk i fanget. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Uttalelsene fra norske myndigheter etter Aftenpostens avsløringer av falske basestasjoner i Oslo i helga var usedvanlig tåkete. De ga inntrykk av at de visste mer enn de kunne si og at avsløringen kom usedvanlig ubeleilig. Det var åpenbart at noen måtte snakke sammen før man sa for mye. I går hadde man summet seg. Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) sendte i går sin rapport til Justisdepartementet og Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Konklusjonen er at avisas funn sannsynligvis er reelle. PST besluttet så å starte etterforskning. Alt etter flengende kritikk for uakseptabel passivitet.

De hemmelige tjenester skal sikre nasjonen og borgerne mot terrorvirksomhet og spionvirksomhet fra fremmede makter. De må selvfølgelig tenke før de taler. De kan heller ikke si alt de vet. Det kan skade oppdraget de er gitt av politiske myndigheter. Det kan skade forholdet til samarbeidende lands hemmelige tjenester. Resultatet er at de ofte må trå vannet og si ingenting på flere forskjellige måter, med den bivirkning at det åpner for spekulasjoner.

Det er mer enn en generasjon siden lektor Peder Martin Lysestøl fant og avbildet ledninger i sitt gamle telefonsystem som tydet på at han var avlyttet. Han fikk det ikke bekreftet, verken av Televerket eller av Politiet. Lysestøl var ikke alene. Mange venstreradikale var overbevist om at de ble overvåket. Mystiske klikk i telefonen ble tolket som ugjendrivelige bevis. Den store majoritet mente imidlertid at det var tankespinn. De kunne ikke tro så vondt om Televerket, POT eller USA.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer