Spiontriller i særklasse

Anna Funders romanbiografi bygger på rystende historisk materiale.

DYKTIG: Australske Anna Funder følger opp sin oppsiktsvekkende bok om Øst-Tyskland, «Stasiland», med en roman om tyske opposisjonelle i naziperioden. Foto: Truls Brekke
DYKTIG: Australske Anna Funder følger opp sin oppsiktsvekkende bok om Øst-Tyskland, «Stasiland», med en roman om tyske opposisjonelle i naziperioden. Foto: Truls Brekke Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE:«Å forestille seg et annet menneskes liv er en handling, en medlidende handling så hellig som noen», heter det i «Alt jeg er».

Her har Anna Funder villet leve seg inn i skjebnene til noen av nazi-Tysklands ofre. Like inn i døden så å si. Det klarer hun skremmende godt.

Boka er bygget på virkelige personer, og en sentral historisk person er den tyske dramatikeren Ernst Toller (1893-1939). Han var krigshelt fra første verdenskrig, en kort tid president i den Bayerske sovjetrepublikk, og svært aktiv i det tyske sosialistpartiet i tjue- og tredveårene. I 1933 måtte han sammen med en rekke andre tysk-jødisk opposisjonelle og intellektuelle flykte fra nazi-regimet. Han havnet først i London, siden i California. I likhet med flere av sine kolleger — blant dem Klaus Mann — tok han sitt eget liv i 1939. Han forsto hvor det bar.

Inflasjon og depresjon Anna Funder har bygget sin historiske roman på samtaler med sin tysklærer Ruth Blatt. Jødiske Blatt var aktiv i det tyske sosialistpartiet i tjueårene, hun satt i tysk fangenskap, hun kjente Ernst Toller.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer