Spis mer fisk

Oppdrettsindustrien produserer sunnere laks enn noensinne.

LAKS:  Metodene til oppdrettsnæringen er blitt mye bedre de siste årene, skriver Ole-Eirik Lerøy, Styreleder i Marine Harvest. Foto: Eric Piermont AFP / NTB Scanpix
LAKS: Metodene til oppdrettsnæringen er blitt mye bedre de siste årene, skriver Ole-Eirik Lerøy, Styreleder i Marine Harvest. Foto: Eric Piermont AFP / NTB ScanpixVis mer
Meninger

Som styreleder i et av verdens ledende sjømatselskap, får jeg innimellom spørsmål om det virkelig er sunt å spise oppdrettslaks. Svaret er selvsagt ja.

Fisk inneholder de næringsstoffene vi trenger i et sunt og variert kosthold, men som mye annen mat inneholder den også spor av miljøgifter. Den norske Vitenskapskomiteen for mattrygghet har derfor gjort en helhetlig vurdering av helseeffektene, der den veier effekten av de gunstige næringsstoffene opp mot risikoen for skader av miljøgiftene. Konklusjonen er at vi bør fortsette å spise fisk - og vi bør spise mer enn i dag.

La meg utdype. De fleste nordmenn spiser for lite fisk. Helsemyndighetene anbefaler i dag minst to fiskemåltider i uken. Minst ett av disse måltidene bør være med fet fisk, som ørret eller laks, som har rike mengder marine omega-3-fettsyrer.

Disse er med på å senke blodtrykket og kolesterolet i blodet. Dermed reduserer du risikoen for hjerte- og karsykdommer, som står bak hvert fjerde dødsfall i Norge og er den vanligste dødsårsaken hos nordmenn under 70 år.

I tillegg inneholder laks store mengder lett fordøyelige proteiner av høy kvalitet, samt vitamin A, D og B12.

Det er ikke bare i Norge forskerne er opptatt av helsegevinstene som ligger i å spise sjømat. I USA ble det i 2009 gjennomført en studie som viser at 84.000 årlige, amerikanske dødsfall skyldes et kosthold med for lite fisk.

I studien blir sjømatmangel trukket frem som en av de store livsstilsykdommene i USA, sammen med blant annet røyking og for høyt blodtrykk.

En Harvard-studie fra 2013 konkluderer på lignende vis. Eldre mennesker med høyt omega-3 innhold i blodet reduserte sin risiko for å dø av hjerte- og karsykdom med hele 37 prosent, samt sin risiko for generelt dødsfall med 25 prosent. De individene med de høyeste nivåene av omega-3 levde i snitt 2,2 år lenger enn de med lavest.

Min spådom er at du vil møte spørsmål fra legen din om hvor mye fisk du spiser innen relativt få år.

Marine Harvest er verdens største produsent av oppdrettslaks. Hver fjerde oppdrettslaks som spises rundt om i verden, har vokst opp i ett av våre anlegg.

Vi ønsker å bruke vår posisjon til å sikre at produktene vi leverer er av høyeste kvalitet. Rensing av fiskeolje er et slikt eksempel. Mengden miljøgifter i laks, er langt under alle gitte myndighetsstandarder. Hvorfor velger vi likevel å rense fiskeoljene? Ikke fordi vi må, men fordi vi kan.

Resultatet er at Marine Harvest-laksen blir enda sunnere, samt at vi for godt fjerner miljøgifter fra økosystemet. Forbrukerne skal vite at Marine Harvest leverer den ypperste kvalitetslaksen markedet har å by på, og at vi alltid vil lete etter nye måter å levere et enda bedre produkt.

Rensing av fiskeoljene fjerner miljøforurensing og gjør inntaksbegrensing av laks unødvendig.

Du kan spise laks fra Marine Harvest mellom femti og hundre ganger i uken, uten å overskride grensen europeiske helsemyndigheter har satt for dioksiner og PCB.

Vitenskapskomiteen for mattrygghet anbefaler i sin siste rapport fra 2006 at inntaket av fet fisk begrenses til to måltider i uken, på grunn av miljøgifter.

Mengden miljøgifter i normal oppdrettslaks er mer enn halvert siden dette. I tillegg har altså vi valgt å fjerne miljøgiftene helt fra vår laks. Utviklingen på området etter 2006 gjør at Vitenskapskomiteen nå arbeider med å oppdatere sine råd for inntak av sjømat.

Havbruksnæringen er i stadig utvikling. Selv om produksjonen av laks har økt kraftig de siste årene, er bruk av antibiotika bortimot eliminert i norsk lakseproduksjon. Marine Harvest Norway har ikke behandlet laks med antibiotika på over fem år. Dette kommer av strenge krav til hygiene og gode vaksiner.

En av vår tids største utfordringer er å sikre tilgang på sunn mat, produsert på en bærekraftig måte. Det største potensialet for klimavennlig matproduksjon ligger i havet.

70 prosent av kloden er dekket av vann. Likevel produseres bare 2 prosent av maten vår i havet. Vår matproduksjon må endres.

Og det er ikke bare her i Norge det må spises mer fisk i fremtiden. FNs organisasjon for mat og landbruk (FAO) anslår at 870 millioner mennesker i verden ikke har nok mat.

De varsler at innen 2050 vil verdens befolkning øke til 9,1 milliarder mennesker, noe som utgjør 34 prosent vekst fra dagens nivå. For å dekke behovene, må verden produsere dobbelt så mye mat i 2050 som i dag.

For at vi i fremtiden skal kunne produsere så store mengder mat, er vi avhengig av at matproduksjonen skjer på en effektiv og klimavennlig måte. Dette gjør en bærekraftig havbruksnæring vesentlig for å sikre at fremtidens generasjoner har nok mat.

Sammenlignet med produksjon av blant annet svin og storfe, er produksjon av oppdrettslaks langt mer effektiv, langt mer klimavennlig og bidrar med langt flere proteiner.

For å produsere en kilo laks, trengs bare litt over en kilo fôr. Storfe trenger til sammenligning rundt åtte kilo fôr for å produsere en kilo biff . I tillegg er CO2-utslippet fra havbruksnæringen svært lav, sammenlignet med annen matproduksjon. Det er dette som gjør oppdrett av laks og andre arter avgjørende i tiden som kommer.

Gjennom vår satsing på forskning, utvikler Marine Harvest fremtidens løsninger for fiskeoppdrett og er en viktig pådriver for innovasjon både i Norge og internasjonalt.

Som den største aktøren i næringen, ønsker vi å gå foran og vise vei mot en stadig mer effektiv og bærekraftig matproduksjon. Vår visjon er «leading the blue revolution».

Med det mener vi at mye mer av fremtidens matproduksjon må skje på bærekraftig vis i havet. Det er smart arealbruk, det er smart for menneskene ettersom sjømat er særdeles sunt, det er smart for miljøet og det er i tillegg smart for Norge som har syv ganger så store havarealer som fastlands-Norge.

Det er bokstavelig talt et hav av muligheter der ute om vi gjør ting rett

Marine Harvest selger laks i mer enn 60 land, og vi merker stadig økende etterspørsel etter laks. Det gjør meg optimistisk.

Det er likevel viktig at vi som forbrukere er bevisste i våre valg av matvarer.

Når du står i butikken og lurer på hva du skal lage til middag, skal du vite at laks er det sunne og klimavennlig alternativet. Spis mer laks!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.