DEBATT

Spis mer fisk

Oppdrettsindustrien produserer sunnere laks enn noensinne.

LAKS:  Metodene til oppdrettsnæringen er blitt mye bedre de siste årene, skriver Ole-Eirik Lerøy, Styreleder i Marine Harvest. Foto: Eric Piermont AFP / NTB Scanpix
LAKS: Metodene til oppdrettsnæringen er blitt mye bedre de siste årene, skriver Ole-Eirik Lerøy, Styreleder i Marine Harvest. Foto: Eric Piermont AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Som styreleder i et av verdens ledende sjømatselskap, får jeg innimellom spørsmål om det virkelig er sunt å spise oppdrettslaks. Svaret er selvsagt ja.

Fisk inneholder de næringsstoffene vi trenger i et sunt og variert kosthold, men som mye annen mat inneholder den også spor av miljøgifter. Den norske Vitenskapskomiteen for mattrygghet har derfor gjort en helhetlig vurdering av helseeffektene, der den veier effekten av de gunstige næringsstoffene opp mot risikoen for skader av miljøgiftene. Konklusjonen er at vi bør fortsette å spise fisk - og vi bør spise mer enn i dag.

La meg utdype. De fleste nordmenn spiser for lite fisk. Helsemyndighetene anbefaler i dag minst to fiskemåltider i uken. Minst ett av disse måltidene bør være med fet fisk, som ørret eller laks, som har rike mengder marine omega-3-fettsyrer.

Disse er med på å senke blodtrykket og kolesterolet i blodet. Dermed reduserer du risikoen for hjerte- og karsykdommer, som står bak hvert fjerde dødsfall i Norge og er den vanligste dødsårsaken hos nordmenn under 70 år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer