Spissfindig Ruth Rendell

Psykologisk thriller med oppkonstruert persongalleri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Den britiske krimveteranen Ruth Rendell er en sann ekspert på å lage spissfindige portretter av personer med et eller annet å skjule, og i «Rottweileren» får vi et helt kobbel av sånne typer - så mange at det blir i meste laget. Selv om alle nok har sine svin på skogen, som det heter, er bare én av dem den utspekulerte seriemorderen som kalles rottweileren. For dette handler så absolutt ikke om en hund.

Gilde gaver

Inez Ferry er enke, og driver antikvitetsforretning i Marylebone i London. Resten av det store huset leier hun ut til diverse personer. I tillegg har Inez en ansatt i forretningen, og vakre Zeinab er heller ikke av A4-typen. Hun sjonglerer opptil flere beilere på samme tid, men holder dem på trygg avstand med en skremmende muslimsk far (som ingen har møtt). Men ta imot gilde gaver fra håpefulle herrer, det kan hun. Leieboerne er også en broket forsamling, og uten å gå inn i detaljer om hver enkelt kan man trygt slå fast at vi har å gjøre med et suspekt persongalleri. Likevel sitter leseren igjen med følelsen av å ha truffet en gruppe mennesker som er mer konstruert enn hva sannsynlig er, de har for mange særheter til å være helt til å ta på alvor. Og tilgjorte typer, enten det nå er i virkeligheten eller i fiksjonen, blir fort slitsomme.

Underholdning

Det som er fascinerende i en Ruth Rendell-roman, er forfatterens presise arbeid med å avsløre sannheten litt etter litt. Egentlig er det en forutsetning i en kriminalroman, men ikke alle forfattere får det til, eller gjør det med så nennsom hånd som hun.Og selv om jeg uttrykker tvil om persongalleriets troverdighet, så er det stor underholdning og leseglede å finne i «Rottweileren». Men den når ikke de høyder forgjengeren «Varslet død» hadde, verken når det gjelder uhyggestemning eller spenning.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer