Slottsfjell 2017

Spiste gresshoppe­mat: - Det var litt ekkelt med beina

- Jeg trodde det skulle smake kylling.

TØNSBERG: (Dagbladet): - Jeg trodde det skulle smake kylling, sier Marie Kolberg Mathisen (16).

- Jeg trodde det skulle være sånn knasende smak. Det var litt ekkelt med beina som satte seg fast i halsen, men det var veldig godt, sier Aida Skinnarland (16).

Venninnene har latt seg friste av både gresshoppe-taco og larvetartar laget av kokk Emil Thorsvik (25) under Slottsfjellfestivalen i Tønsberg.

FRITERTE GRESSHOPPER: Kan det friste med friterte gresshopper i fredagstacoen? Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FRITERTE GRESSHOPPER: Kan det friste med friterte gresshopper i fredagstacoen? Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Insekter er lansert som en av løsningene for å skaffe nok mat til klodens voksende befolkning, men smaker det godt nok til at vi velger bort biffen og soyaburgeren?

Økende trend

KJEMPEGODT! Marie Kolberg Mathisen (16) og Aida Skinnarland (16) fra Skien syntes gresshoppetaco smakte fortreffelig. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KJEMPEGODT! Marie Kolberg Mathisen (16) og Aida Skinnarland (16) fra Skien syntes gresshoppetaco smakte fortreffelig. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Det er framtidas mat. Det er veldig miljøvennlig og veldig proteinrikt, sier Thorsvik.

Thorsvik er til vanlig kjøkkensjef på Strand restaurant i Bærum. Under Slottsfjellfestivalen laget han det han kaller trendy mat for Hitchiker Meals on Wheels.

Ifølge Thorsvik er det veldig populært med tørkede gresshopper som er malt til rent mel. Han mener det er en trend som er på vei til Norge.

- Det har lenge vært populært blant de trendy menneskene i San Francisco. Jeg har flere kokkekompiser som har fått lignende oppdrag, forteller han.

TRENDMAT: Kokk Emil Thorsvik (25) mener insektsmat vil bli trendy i Norge. - Det er framtidas mat. Det er veldig miljøvennlig og veldig proteinrikt, sier han. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TRENDMAT: Kokk Emil Thorsvik (25) mener insektsmat vil bli trendy i Norge. - Det er framtidas mat. Det er veldig miljøvennlig og veldig proteinrikt, sier han. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Stiv pris

For at det skal smake godt har Thorsvik tilsatt spisskummen og hvetemel. Tacoen er fyllt med blant annet hjertesalat, avokado, syltet løk og friterte gresshopper.

- Man må tilsette krydder og andre gode råvarer, sier Thorsvik.

Ifølge kokken kan det være litt spesielt å plutselig se hele gresshoppen i tacoen.

- Det blir snacks som kan sammenlignes med saltstenger. Melormene er mer kjøttaktige, sier han.

Insekter finnes over alt. Også i Norge, men ifølge Thorsvik produseres det meste på Fillippinene og i Thailand. I Norge er prisen stiv for denne type måltid da prisen på én gresshoppe ligger på seks kroner.

- Mettende

Skinnarland og Kolberg Mathisen forteller at de kunne ha spist denne typen mat igjen.

- Jeg kunne ha spist det til middag, sier Skinnarland.

- Ja, det var mettende. Jeg er mett nå, tilføyer Kolberg Mathisen.

Marie Thopaas Storm (25) og Astri Marie Fretheim (25) synes det er stas når en flink kokk lager mat med spennende ingredienser.

Live-published photos and videos via Shootitlive

De mener gresshoppene havner i potetgullkategorien med tanke på at de er crispy og salte.

De to er mer kritiske til at dette blir en trend her til lands.

- Jeg vet ikke om det er realistisk å tenke at dette blir utbredt i Norge. Importdelen knekker kanskje miljøperspektivet, sier Fretheim.

- Seks kroner per gresshoppe er ikke akkurat som «First price»- pølser. De er i hvert fall ikke for studenter, sier Storm.