«Monster: Historien om Jeffrey Dahmer»:

Spiste ofrene: - De ble en del av meg

Akademikersønnen ble en av tidenes verste seriemordere, som på det meste drepte én mann i uka. Nå kommer Netflix med miniserie om monsteret Jeffrey Dahmer.

NY SERIEMORDER-SERIE: Evan Peters (t.v.) spiller hovedrollen som en av tidenes verste seriemordere i den kommende miniserien «Monster: Historien om Jeffrey Dahmer». Foto: Netflix/NTB
NY SERIEMORDER-SERIE: Evan Peters (t.v.) spiller hovedrollen som en av tidenes verste seriemordere i den kommende miniserien «Monster: Historien om Jeffrey Dahmer». Foto: Netflix/NTB Vis mer
Publisert

Det var like etter midnatt 27. mai 1991. 17 år gamle Cola Styles sto og pratet med kusina utenfor familiens leilighet i Milwaukee i Wisconsin.

Plutselig så jentene en fortumlet, naken gutt som kom nedover den halvmørke gata. Gutten framsto sløv. Han klarte knapt å gå, var ute av stand til å forklare hvem han var og hadde kuttskader over hele kroppen.

Nedover lårene hans, rant det en tynn stripe med blod.

Fikk ingen kontakt

Gutten fikk øye på Styles, rakte ut hånda og falt sammen. Mens kusina løp inn og ringte febrilsk etter hjelp, holdt Cola Styles om gutten på bakken mens hun tørket av ham svette og blod.

- Jeg prøvde å snakke med ham, men han kunne ikke svare, fortalte hun flere tiår seinere i et intervju med Fox News.

- Jeg vet ikke hva som kom over meg. Men der og da var det ingenting som holdt meg tilbake fra å kjærtegne og trøste ham.

Så la hun merke til en bebrillet mann som nærmet seg.

Den fatale beslutningen

Mannen med det blonde håret og uskyldige utseendet, forklarte at gutten var hans gjest og at han bare var full. Men Styles trodde ikke på forklaringen som hele tiden endret seg.

Han forsøkte dra til seg unggutten, men til hans store frustrasjon holdt Styles ham tilbake. I intervjuet med Fox News, fortalte Styles at hun kunne skimte ondskapen i blikket og at han gjorde henne ille til sinns.

DREPT: 14 år gamle Konerak Sinthasomphone ble Dahmers yngste offer. Foto: Handout
DREPT: 14 år gamle Konerak Sinthasomphone ble Dahmers yngste offer. Foto: Handout Vis mer

Da politiet omsider ankom, forklarte mannen til betjentene at gutten var en 19 år gammel elsker som bare hadde fått for mye å drikke.

Til tross for kvinnenes protester og advarsler om at gutten var i fare, valgte politiet å tro på mannens forklaring.

Ifølge New York Times kjørte betjentene både Dahmer og gutten tilbake til leiligheten hans i 924 North 25th Street hvor de ble sluppet av. Det var siste gang 14 år gamle Konerak Sinthasomphone ble sett i live.

Drap og kannibalisme

Jeffrey Lionel Dahmer (1960-1994) har skrevet seg inn i historien som en av de verste seriemordere og seksualforbrytere i nyere tid. Mellom 1978 og 1991 ble minst 17 menn og gutter drept, partert og lemlestet.

MONSTERET: I 1982 ble Jeffrey Dahmer arrestert for blotting og fikk femti dollar i bot. Da hadde han allerede drept sitt første offer fire år i forveien. Foto: AP Photo/NTB
MONSTERET: I 1982 ble Jeffrey Dahmer arrestert for blotting og fikk femti dollar i bot. Da hadde han allerede drept sitt første offer fire år i forveien. Foto: AP Photo/NTB Vis mer

Ofrene plukket han som oftest opp på homsebar. Deretter tok han mennene med seg hjem og dopet dem før han drepte dem. Deretter hadde han sex med likene, før han parterte kroppene.

I en periode drepte Dahmer én mann i uka, og dokumenterte sine groteske handlinger med et polaroidkamera.

Dahmer gikk til og med så langt at han begynte å spise deler av likene han hadde partert. Det skulle gi ham tilnavnet «The Milwaukee Cannibal».

- Det fikk meg til å føle at de ble en permanent del av meg, forklarte Dahmer i et intervju i programmet «Dateline NBC» sendt i 1994.

- I tillegg var jeg også nysgjerrig på hvordan det var, og det ga det meg en seksuell tilfredsstillelse, fortsatte han.

Ny serie fra skrekkmester

Den kvalmende og bloddryppende historien om Dahmer har vært skildret i flere filmer. Den første – «The Secret Life: Jeffrey Dahmer» - kom allerede i 1993, ett år før seriemorderen selv døde.

I 2002 gjorde Jeremy Renner (best kjent som Hawkeye i «Avengers»-filmene) en av sine første hovedroller i «Dahmer». I «My Friend Dahmer» (2017) skildres åra fram til seriemorderen begikk sitt første drap som 18-åring.

TRAILER: «My Friend Dahmer» tar for seg seriemorderen Jeffrey Dahmers tenåringsliv, basert på en kritikerrost tegneserie av hans skolekamerat John Backderf.

Nå er det duket for en ny miniserie på Netflix, som på norsk har fått tittelen «Monster: Historien om Jeffrey Dahmer». Bak serien står ringreven Ryan Murphy, som blant annet har «American Horror Story» på samvittigheten.

Ifølge Deadline skal seriens ti episoder spennes over 60-tallet, 70-tallet og 80-tallet, før den avslutter med Dahmers arrestasjon i 1991. Serien fortelles ifølge Netflix selv i stor grad fra ofrenes synspunkt.

Foreløpig har Netflix vært relativt ordknapp om den kommende miniserien, inkludert premieredato. Det eneste som er blitt bekreftet, er at den vil få premiere i løpet av 2022.

Fansen er bekymret

I tittelrollen finner vi Evan Peters (35), som mange vil kjenne igjen fra flere sesonger av skrekk- og dramaserien «American Horror Story». Det er foreløpig ikke kommet noen offisiell trailer, men i en kort teaser tas vi ubehagelig tett på skuespillerens venstre øye som stirrer rett på oss.

VIDEO: I skrivende stund er dette det eneste Netflix har offentliggjort av den kommende miniserien om Jeffrey Dahmer.

På nettsamfunnet Reddit har flere av Evan Peters’ fans uttrykt bekymring for skuespillerens ve og vel etter å ha sett det første glimtet av ham som Jeffrey Dahmer.

«Pokker, snakket han ikke akkurat om hvordan roller slik som denne setter sitt preg på hans mentale helse? Han virker som en kul fyr, jeg håper han tar vare på seg selv», skriver en bruker.

PRISVINNER: Evan Peters spiller seriemorderen Jeffrey Dahmer i den nye miniserien på Netflix. I 2021 vant han Emmy for beste birolle i «Mare of Easttown». Foto: Danny Moloshok/Invision for the Television Academy/AP/NTB
PRISVINNER: Evan Peters spiller seriemorderen Jeffrey Dahmer i den nye miniserien på Netflix. I 2021 vant han Emmy for beste birolle i «Mare of Easttown». Foto: Danny Moloshok/Invision for the Television Academy/AP/NTB Vis mer

«Jeg bare håper ikke Evan ender opp mentalt tappet slik han gjorde etter «American Horror Story»-rollene», skriver en annen med henvisning til intervjuer Peters har gjort med blant annet GQ.

Evan Peters har foreløpig ikke kommet med noen uttalelser om rollen som Jeffrey Dahmer, eller kommentert fansens bekymringer.

Unnslapp gang på gang

«Monster: Historien om Jeffrey Dahmer» skal ifølge Deadline dramatisere minst 10 tilfeller der Dahmer nesten ble pågrepet, men til syvende og sist slapp unna.

- Dahmer - en ren, pen hvit fyr - ble gjentatte ganger gitt et frikort av politiet så vel som av milde dommere når han ble siktet for småforbrytelser, skrev Netflix i en tidlig omtale av serien.

I RETTEN: Jeffrey Dahmer sammen med sin advokat Gerald Boyle under rettssaken i juli 1991. Skjorta Dahmer hadde på seg, skal ha tilhørt et av ofrene. Foto: AP Photo/Charles Bennett/NTB
I RETTEN: Jeffrey Dahmer sammen med sin advokat Gerald Boyle under rettssaken i juli 1991. Skjorta Dahmer hadde på seg, skal ha tilhørt et av ofrene. Foto: AP Photo/Charles Bennett/NTB Vis mer

I dokumentaren «The Monster Within» kommenterer aktor Edward Michael McCann hvordan ingen tilsynelatende mistenkte at den unge mannen med det blonde håret og uskyldige utseendet, i virkeligheten var en psykopatisk seriemorder.

- Dahmer kunne passe inn i hvilken som helst gruppe uten at man mistenkte ham for å være gal og en drapsmann, forklarer McCann.

- Det var også derfor han hadde så stor suksess. Han var ikke et frastøtende individ.

Makaber samling

22. juli 1991 var det omsider slutt på Dahmers grusomme handlinger. 32 år gamle Tracy Edwards klarte på mirakuløst vis å flykte fra Dahmer, fremdeles med håndjern hengende rundt håndleddet.

Da politiet ble med Edwards tilbake til leiligheten i 924 North 25th Street, var det ingen som var forberedt på det de skulle finne.

DREPT: Ernest Miller (22), Joseph Bradehoft (25) og Anthony Sears (25) var blant ofrene som ble funnet i leiligheten til Jeffrey Dahmer. Foto: NTB
DREPT: Ernest Miller (22), Joseph Bradehoft (25) og Anthony Sears (25) var blant ofrene som ble funnet i leiligheten til Jeffrey Dahmer. Foto: NTB Vis mer

På kjøkkenet ble det funnet fire avkappede hoder, mens det ble avdekket sju hodeskaller på soverommet og i klesskapet. Rundt om i leiligheten lå det avkuttede hender, to avkuttede peniser, en mumifisert hodebunn og et par komplette skjeletter.

Da politiet åpnet fryseren, fikk de øye på en torso samt poser som inneholdt menneskehud og ulike organer. I en tank lå det tre lemlestede torsoer i syrevæske.

Sjefsmedisiner Jeff Jentzen har i ettertid beskrevet Dahmers leilighet slik i artikkelen «Faculty Profile: Jeff Jentzen: Examining Forensic Medicine»:

- Det var mer som å demontere noens museum enn å undersøke et åsted.

Forvandlet til «zombie»

Jeffrey Dahmer lot seg arrestere uten å gjøre motstand. Han erklærte seg skyldig, men utilregnelig. Ettersom Wisconsin ikke har dødsstraff, ville han måttet sone på mentalinstitusjon om han ble erklært utilregnelig.

Under rettssaken beskrev Dahmer hvordan han - etter å ha dopet ned noen av ofrene sine - boret et lite hull i hodeskallene deres. Så injiserte han saltsyre som framprovoserte en «zombie-liknende» tilstand hos ofrene.

SJOKKERT FAMILIE: Jeffreys far, Lionel Dahmer, var rystet over hva sønnen hadde klart å gjøre over perioden på 13 år. Her er sammen med kona Shari under rettssaken i januar 1992. Foto: AP/Jim Gehrz/NTB
SJOKKERT FAMILIE: Jeffreys far, Lionel Dahmer, var rystet over hva sønnen hadde klart å gjøre over perioden på 13 år. Her er sammen med kona Shari under rettssaken i januar 1992. Foto: AP/Jim Gehrz/NTB Vis mer

Da 14 år gamle Sinthasomphone vandret naken og døsig ut av Dahmers leilighet og nedover gatene den skjebnesvangre natta i 1991, hadde Dahmer allerede injisert syren i hodet hans.

Videre avslørte han at da politibetjentene forlot leiligheten og dro videre, ga han unggutten en ny injeksjon som drepte ham.

Hodet var blant de som ble funnet i kjøleskapet et par måneder seinere. Innen da hadde ytterligere fire menn blitt drept, lemlestet, partert og delvis spist.

Drept av medfange

I februar 1992 ble Dahmer funnet tilregnelig og juryen dømte ham til 937 år i fengsel. Det første året tilbrakte han i isolat, før han ble plassert med de andre fangene i Columbia Correctional Institution.

Om morgenen 28. november 1994 ble Dahmer og to andre fanger satt til å vaske garderober og bad. Da slo Christopher Scarver ham i ansiktet og hodet med en lang metallstang.

Dahmer døde av skadene på vei til sykehuset.

MAKABERT: Denne skissen - tegnet av Dahmer selv - viser alteret han hadde planlagt å konstruere med kroppsdeler fra ofrene sine. Foto: AP/NTB
MAKABERT: Denne skissen - tegnet av Dahmer selv - viser alteret han hadde planlagt å konstruere med kroppsdeler fra ofrene sine. Foto: AP/NTB Vis mer

I et intervju med New York Post, fortalte Scarver at han over lengre tid hadde vært provosert over hvordan seriemorderen oppførte seg i fengslet. Blant annet skulle han ha formet maten sin som menneskelige kroppsdeler.

- Det er mange som sitter bak murene som angrer på det de har gjort. Men han var ikke en av dem, sa Scarver.

Preget av hendelsen

I 1993 saksøkte Konerak Sinthasomphones familie byen og tre politifolk. To av politibetjentene fikk sparken på grunn av hendelsen.

I intervjuet med Fox News i forbindelse med dokumentaren «Jeffrey Dahmer: Mind of a Monster», forteller Cola Styles hvordan Sinthasomphones død har satt dype spor i henne.

- Alt politiet trengte å gjøre, var å lytte til meg. Jeg gjorde det du skal gjøre, som er å hjelpe noen i nød. Jeg ble knust over det som skjedde med Konerak.

REVET VEKK: En arbeider ser på under rivingen av leilighetskomplekset i Milwaukee hvor Jeffrey Dahmer bodde. Bildet er tatt 17. november 1992. Foto: AP/Roberto Borea/NTB
REVET VEKK: En arbeider ser på under rivingen av leilighetskomplekset i Milwaukee hvor Jeffrey Dahmer bodde. Bildet er tatt 17. november 1992. Foto: AP/Roberto Borea/NTB Vis mer

I flere år etter hendelsen slet hun med følelsen av at hun burde ha gjort mer for å redde Sinthasomphone.

- Hvis jeg kunne gått tilbake i tid, ville jeg ha gjort ting annerledes. Jeg ville bare ha satt ham i bilen og kjørt til nærmeste sykehus. Jeg visste i hjertet mitt at han følte at han kom til å klare seg, at alt ville ordne seg. Jeg bare håper han ikke blir glemt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer