KOMMENTARER

Splid og åpne samliv på ytre høyre

Naturligvis måtte det ende i mye leven, splid og underlige samlivsformer når ytre høyre skulle prøve å samle seg i grupper i Europa-parlamentet.

POLITISK KLOVNERI? Nigel Farage, leder i Uavhengighetspartiet i Storbritannia, har slått seg sammen med den italienske klovnen Beppe Grillo og hans Femstjernersbevegelse i Europa-parlamentet. Det kan bli et underlig samliv. Foto: AP / Scanpix / Sang Tan
POLITISK KLOVNERI? Nigel Farage, leder i Uavhengighetspartiet i Storbritannia, har slått seg sammen med den italienske klovnen Beppe Grillo og hans Femstjernersbevegelse i Europa-parlamentet. Det kan bli et underlig samliv. Foto: AP / Scanpix / Sang Tan Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

I utgangspunktet lå det an til å bli så mye som fire grupper til høyre for de konservative når Europa-parlamentet samles til sitt konstituerende møte i Strasbourg første uka i juli. De britiske konservative, under statsminister David Cameron, har, som kjent, brutt med de andre konservative fordi de er altfor EU-vennlige. Derfor har de britiske konservative dannet gruppe sammen med andre mer EU-kritiske konservative.

Så langt er det forholdsvis ryddig.
 
Men lenger utover på høyresida hersker det vill uorden, og to politiske flokker greier ikke å danne gruppe, fordi de ikke oppfyller regelverkets krav om å samle minst 25 folkevalgte fra minst sju land.

Nigel Farage og Uavhengighetspartiet i Storbritannia (UKIP) vil ikke gå sammen med Marine Le Pen og Nasjonal Front (FN) i Frankrike. Farage anser henne for å være «anti-semittisk», og de skjelte hverandre ut like før valget i mai. Farage ble kalt «drukkenbolt».

Farage har nå klart å danne gruppe ved hjelp av den italienske komikeren Beppe Grillo. Britisk ytre høyre går altså i Europa-parlamentet sammen med Femstjernersbevegelsen, som i Italia vant kommunevalget sammen med venstresida.
 
- Det er ikke noe ekteskap, men et fritt samliv, forklarer Farage.

Litt av et par blir i alle fall den skjeggete og langhårede italienske komikeren med åpen skjortesnipp sammen med den glattbarberte briten med slips. Ikke få har allerede kalt dem begge for politiske klovner. De deler bare ikke den samme formen for humor.

Ignazio Corrao, som er en av de folkevalgte fra Femstjernersbevegelsen, forklarte:

- Vi er frie i gruppa og i mange spørsmål skal vi stemme sammen med De Grønne.

Andre i samme parti kalte Farage «finanssvindler», «verre enn Le Pen» og «homofob».

Europa for Frihet og Demokrati er gruppa døpt. Farage stiller med 24 og Grillo med 17 seter i parlamentet. Med seg har de fått partiet Orden og Rett i Lithauen, Sverigedemokratene, en representant fra Tjekkia og en fra Latvia. Da manglet de bare noen fra et sjuende land.

De ble reddet av en avhopper fra Le Pens parti ved navn Joëlle Bergeron, som pådro seg raseri fra partiet for å gå inn for stemmerett for utlendinger som arbeider og betaler skatt i Frankrike. Farange fikk også annen hjelp fra FN. Faren til Marine, Jean-Marie Le Pen, som er ærespresident i partiet, kom med et par anti-semittiske uttalelser som skremte Sverigedemokratene bort fra dem og over til Farage.

Marine Le Pen gikk til Geert Wilders og Frihetspartiet hans i Nederland. Det uttalte målet var å «ødelegge innenfra», og målet for deres ødeleggelse  var EU. De har fått med seg Frihetspartiet i Østerrike (FPÖ), Vlaams Belang i Belgia og Lega Nord i Italia.

Le Pen og Wilders fant Gyllent Daggry i Hellas og Jobbik i Ungarn altfor belastende å ta inn i flokken. De snakket i stedet med Kongressen for det Nye Høyre (KNP) i Polen og Bulgarias Nasjonale Bevegelse (VMRO) i Bulgaria. Men også de to ble for sterk kost.

Le Pen og Wilders klarte dermed ikke å danne gruppe nå. Inntil videre vil de prøve å utvikle samarbeidet seg imellom. Men de arbeider for å få med seg flere seinere.

Og på deres høyre side går Gyllent Daggry, Jobbik, KNP og VMRO, sammen med andre småpartier, rundt som politiske løsgjengere uten utsikt til å kunne påvirke noe som helst.

Hvorfor er det så om å gjøre å danne partigruppe?

For det første er det vanskelig politisk å være veldig små i et parlament med 751 medlemmer. Makta ligger naturligvis i størrelsen. Store grupper er mye mer synlig og tar all oppmerksomhet. Grupper får ledere for komiteer og underkommisjoner etter størrelse, og det samme gjelder saksordførere. Ei gruppe får mellom 20 og 30 millioner euro i støtte over de neste fem år til å drive sitt arbeid.

Aleine eller nesten aleine kan man nesten like godt gå og sette seg i en av restaurantene eller barene og klage på alt som går galt med EU, kort og godt et trist og elendig politisk liv - når man ikke kan sitte der og drive politisk renkespill på høyt plan eller sitte ved «de stores bord» og feire sine politiske seire.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer