Det var ventet. Datatilsynet har i årevis vært en torn i øyet på kontrollerende myndigheter med sitt iherdige forsvar av personvernet. Noen håpet presset ville lette med Georg Apenes' avgang. Apenes var en fryktet vaktbikkje som ikke nøyde seg med å bjeffe. Den som prøvde å liste seg forbi ham, fikk merke hans bitt.
Men etterfølgeren Bjørn Erik Thon har ikke vært enklere å båndlegge. Hans ilddåp ble striden om Datalagringsdirektivet, og selv om Knut Storberget til slutt vant kampen, måtte justisministeren ta telling i debatten.
Nå vurderer fornyingsminister Rigmor Aasrud å splitte opp Datatilsynet for å lage et tydeligere skille mellom tilsyn og ombud. Hun støtter seg på en rapport fra Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) som er bekymret for rolleblanding, ifølge Aftenposten. Rapporten advarer Datatilsynet mot å ende opp som interesseorgan for personvern, eller som politisk aktør.
Direktoratet hevder at det er et generelt problem at ombudsrollen ikke er klart nok definert i norsk forvaltning. Det høres ut som en prinsipiell kritikk, men det er ikke tilfeldig at den rammer Datatilsynet som arbeider på et politisk betent område. Det siste tiåret har personvernet vært under stadig sterkere press, både kommersielt og politisk. Datatilsynet har vært en av få viktige korrektiver i debatten, hvor langt mektigere organer har hatt politikernes øre og godvilje.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger