Splittede seierherrer

Ingress

Meninger

ALT SÅ greit ut lørdag kveld. Det offisielle egyptiske nyhetsbyrået MENA og statlig tv hadde meldt at tidligere fredsprisvinner Mohamed ElBaradei var blitt utnevnt til ny statsminister. Så kom kontrabeskjeden rett før midnatt: Ahmed Musilamani, talsmannen til den midlertidige presidenten Adli Mansour kunne fortelle at utnevnelsen av statsminister var utsatt. Mohamed ElBaradei er de liberales, sekulæres og de venstreorientertes mann. I løpet av natta fikk vi vite at det var det ultrareligiøse partiet al-Nour som hadde stoppet utnevnelsen. Al-Nour sviktet sine islamistkolleger i Det muslimske brorskap og gikk sammen med Mursis motstandere da det ble klart at presidenten sto for fall i begynnelsen av forrige uke. Men noen «vantro» statsminister vil de ikke ha.

SÅ VAR MAN i går like langt i Egypt, og situasjonen er ikke bare kaotisk og truende, men også svært uklar. Det var selvfølgelig de militære under ledelse av forsvarsminister og forsvarssjef Abdul Fattah al-Sisi som hadde det siste ord, både når det gjaldt utnevnelsen og «avsettelsen» av ElBaradei fordi president Mansour bare er en gallionsfigur. Ekspertene strides om de militære nå ønsker å bruke kaoset blant opposisjonen til å styrke sin styring av Egypt eller ikke.

DET SOM er klart er at flere på Tahrir-plassen nå begynner å bli irritert på de militære fordi landet fremdeles befinner seg i et vakuum. Mange mener også at ElBaradei må bli statsminister uansett. Men for at Egypt skal få en overgangsregjering som i hvert fall til en viss grad kan kalles representativ, må al-Nour være med.

PARADOKSALT NOK er det Mursi-tilhengerne som har styrket seg mest de siste dagene. Til tross for at flere av deres ledere og blitt arrestert og tv- og radiostasjoner stengt, mobiliserer de titusener på titusener av mennesker til demonstrasjoner hver dag. Nå kaller de seg den prodemokratiske delen av Egypt. Noe må gjøres og det ganske raskt. Her har både de militære og demonstrantene som styrtet Mursi hovedansvaret. Hvorfor blir det ikke utnevnt en regjering av teknokrater, slik det politiske veikartet til de militære og opposisjonen la opp til i forrige uke?

RUSSLANDS PRESIDENT Vladimir Putin sa i går at Egypt kan gå mot borgerkrig. La oss håpe han ikke får rett.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.