MYTER: «Glitterfitter» spiller på myter om feminister som sinna, stygge, lesbiske kvinner. Det er utdatert, mener en av bidragsyterne i boka, Charlotte Myrbråten (ikke på bildet). Foto: John T. Pedersen
MYTER: «Glitterfitter» spiller på myter om feminister som sinna, stygge, lesbiske kvinner. Det er utdatert, mener en av bidragsyterne i boka, Charlotte Myrbråten (ikke på bildet). Foto: John T. Pedersen Vis mer

Splitter «Glitterfitter»

Redaktørene er uten ambisjoner, mener bidragsyter i feministboka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet.no):
I dagens Dagbladet langer Charlotte Myrbråten, redaktør for tidsskriftet Fett og bidragsyter i feministboka «Glitterfitter», ut mot bokprosjektet hun selv har vært med på. Hun skriver blant annet at hun ikke kan stå inne for det.

- Det er vanskelig å gjøre det når redaktørenes ambisjoner er å slå inn åpne dører, sier Myrbråten til Dagbladet.

Hun mener forordet i «Glitterfitter» bærer preg av at redaktørene er takknemlige for det feminster har gjort, men at de ikke vil ha hele pakka.

- Det er basert på eldgamle myter om feminister som sinna, stygge og lesbiske kvinner. Det er utdatert, sier Myrbråten.

Myrbråtens bidrag i «Glitterfitter» handler nettopp om unge kvinners redsel for å vedkjenne seg feminismen.

- Den redselen synes jeg er trist, sier hun.


Ukebladaktig
Myrbråten er heller ikke fornøyd med måten boka er frontet på. Hun mener det er for mye fokus på det glamorøse, og viser til redaktørene Sigrid Bonde Tusvik og Gunnhild Magnussens uttalelse om at de har byttet ut Sloggi-truser med undertøy fra Victoria?s Secret.

- Det blir bare et fengende slagord, litt ukebladaktig, sier Myrbråten.

- Selvsagt kan alle få gå med de trusene de vil. Dette er igjen myter om at feminister bare går med bomullsundertøy, og det er ikke sånn, sier Myrbråten, som mener «Glitterfitter» er lite politisk og helt uten systemkritikk.


Den gamle skolen
Redaktør Gunnhild Magnussen er uenig med Myrbråten i at «Glitterfitter» ikke er politisk, og mener den er blitt et viktig dokument.

- Vi visste at Charlotte er feminist av den gamle skolen, og vi påpeker at jentene i boka er forskjellige. Men jeg hadde ikke trodd at hun skulle gå ut og skamme seg over å være en del av prosjektet, sier Magnussen.

Hun opplyser at «Glitterfitter» har mange tekster med mening og innhold.

- Å kalle oss historieløse pyntedukker med glitter og stas er unyansert og minst like fordomsfullt som vi anklages for å være. Vi er ikke så ensporet.

Hun er dundrende uenig i at boka sparker inn åpne dører.

- Myten om at en liten gruppe definerer hva det vil si å være feminist er etter min mening en av de mest levende forestillingene om feminister i dag. Vi identifiserer oss ikke med «Fittstim»- eller «Råtekst»-damene, men det er viktig for oss å kalle oss feminister.

Hun forsvarer også kommentaren om å skifte fra bomullstruser til undertøy fra Victoria's Secret.

- Vi har fått en del kritikk for å spille på gamle myter. Men se på coveret til «Fittstim», det er et ustelt underliv i en utvasket bomullstruse. Det støtter nettopp oppunder oppfatningen om feminister, og kommentaren spiller på det på en humoristisk måte, sier Magnussen.

KRITISK: Charlotte Myrbråten. Foto: Privat
KRITISK: Charlotte Myrbråten. Foto: Privat Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer