Splitter nakne i Wagner-opera

Tippoldebarnet buet ut i regi-debuten.

(Dagbladet.no): Komponisten Richard Wagners tippoldebarn Katharina Wagner (29) skaper oppstyr i Tyskland – og det midt under den 25. Richard Wagner-festivalen Bayreuther Festspiele i Tyskland.

Katharina Wagner er en av de heteste kandidatene til å overta som festivalsjef når faren, Wolfgang Wagner, slutter neste år. Derfor kunne hun nok ønsket seg litt bedre mottakelse på årets festival.

Wagner i underbuksa

Onsdag debuterte hun som regissør på festivalen, med den kjente Wagner-operaen «Mestersangerne fra Nürnberg». Men det var lite som liknet den operaen tippoldefaren hennes skrev i 1867. Katharina Wagner har omskrevet store deler av plottet, inkluderert noen minutter med nakenhet, lar mestersangerne løpe rundt på scenen med overdimensjonerte peniser og tippoldefaren selv opptre i underbuksa,

Den spanske operakritikeren Roger Alier sier til BBC News at han synes forestillingen var helt fryktelig.

- Jeg hører hva de synger, og det har ingenting å gjøre med det som foregår på scenen. Jeg forstår ikke hvor hun vil med dette, sier han.

Unge Wagner ble buet ut av publikum og kritikere etter premieren. Men mange lot seg også begeistre.

- Overraskende bra, mente mangeårig Bayreuth-publikummer Carl Julius Brabant.

MODERNE WAGNER: Katharina Wagner moderniserte operaen til tippoldefaren. Alle var ikke like begeistret. Foto: SCANPIX / BAYREUTHER FESTSPIELE
MODERNE WAGNER: Katharina Wagner moderniserte operaen til tippoldefaren. Alle var ikke like begeistret. Foto: SCANPIX / BAYREUTHER FESTSPIELE Vis mer

Tar selvkritikk

Katharina Wagner har tatt selvkritikk i etterkant av premieren. I går møtte hun foreningen Bayreuths venner, og sa ifølge nyhetsbyrået Deutche Presse Agentur at mye kunne vært annerledes.

- Både musikalsk og scenisk er det ting som kan forbedres. Jeg er misfornøyd med mye, og det er sikkert at noe vil bli forandret, sa hun.

Til den tyske avisa Die Zeit sier hun imidlertid at hun er fornøyd med premieren.

- Jeg var faktisk veldig glad for at den skapte kontroverser, sier Wagner, som mener det er viktig med diskusjoner etter en teaterforestilling.

Også faren hennes, festivalsjefen, skal ha vært fornøyd med forestillingen.

WAGNER-FAMILIEN: Katharina Wagner med foreldrene Gudrun og Wolfgang Wagner.
KANSLER PÅ FEST: Forbundskansler Angela Merkel og mannen Joachim Sauer møtte opp på premieren.