Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Boris Johnson blir britisk statsminister imorgen

Splitteren som skal forene

Alt er ved det gamle når Boris Johnson overtar som britisk statsminister. Bortsett fra at Boris alltid vil være Boris.

STATSMANNSAKTIG?: Boris Johnson blir ny britisk statsminister onsdag. Foto: REUTERS / NTB Scanpix
STATSMANNSAKTIG?: Boris Johnson blir ny britisk statsminister onsdag. Foto: REUTERS / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

Boris Johnson overtar et splittet konservativt parti, et splittet Storbritannia, og han overtar et land som har akkurat det samme vanskelige forholdet til EU som i går og i forgårs. Mandag ettermiddag ble han valgt til de britiske konservatives leder med 66 prosent av stemmene, mens motkandidaten Jeremy Hunt fikk 33 prosent. Den første lederen til å gratulere Johnson var USAs president Donald Trump, som i en twitter-melding skrev at den påtroppende britiske statsministeren vil bli strålende - great.

Ikke alle er enige i det. Flere regjeringsmedlemmer har allerede trukket seg, eller sagt at de vil trekke seg, i protest mot at Boris Johnson vil trekke Storbritannia ut av EU også uten en avtale. «Innen 31. oktober. Gjør det eller dø», som han på sitt karakteristisk «tittel-språk» har sagt under sin valgkamp for å bli de konservatives nye leder, og statsminister.

I sin veldig korte takketale til partidelegatene tirsdag la imidlertid Johnson an en forsonende tone overfor EU, og snakket om behovet for å bevare et nært og vennlig forhold til unionen, som han så grundig har skjelt ut. Johnson understreket sitt «dype ønske om vennskap og frihandel, og gjensidig støtte når det gjelder sikkerhet og forsvar mellom Storbritannia og våre partnere».

Pipa fikk en annen lyd i seierens stund. Johnson talte ikke til sine kjernevelgere, men til verden. Nesten som en statsmann, hadde det ikke vært for hans karakteristiske vitser. Ved denne anledning om at han lovte å levere Brexit, forene landet, og bekjempe Labour-leder Jeremy Corbyn. I tillegg ville han gi landet energi. På engelsk er stikkordene «deliver», «unite», «defeat» og «energize». Forkortelsen blir altså Dude, altså en «fyr», eller - om man vil - en helt vanlig, uformell fyr. Slik Johnson aller helst gjerne vil framstille seg.

Men den alltid uformelle tonen tar ikke bort den realiteten av Boris Johnson tilhører den absolutte britiske eliten. At han har studert ved elite-kostskolen Eton, som har fostret flest britiske statsministere. Og at hans far har vært internasjonal toppbyråkrat, noe fødenavnet Alexander Boris de Pfeffel Johnson forteller om. Eller at hans oldefar var Ali Kemal, som var innenriksministeren til sultanen i Det osmanske rikets siste regjering. Oldefar Kemal sendte blant annet ut arrestordre på Kemal Atatürk, grunnleggeren av det moderne Tyrkia, for rundt 100 år siden.

Grunnen til at de britiske konservative samlet seg om Johnson handlet igjen mer om tilstanden i det britiske konservative partiet, enn om tilstanden i Storbritannia. Også for David Cameron, som utlyste folkeavstemningen om Brexit for over tre år siden, handlet det om å samle partiet og ikke landet. Da Theresa May tok over etter at britene til Camerons overraskelse og skuffelse sa nei, handlet også utmeldelses-prosessen mer om hensynet til partiet enn til landet. Og også da toryene (de konservative) mandag valgte Johnson handlet det mest om hensynet til partiet. Mange som stemte på Johnson gjorde det fordi de mener han er den eneste som kan redde partiet, og demme opp for Storbritannias andre brexit-general Nigel Farage.

Veien framover er like humpene som den veien Theresa May kjørte seg fast i. I Brussel er avtalen med Storbritannia ferdigforhandlet. Den avtalen May har lagt fram for underhuset i tre omganger, og har fått avvist tre ganger, vil neppe la seg reforhandle, bortsatt fra muligens på kosmetisk vis. I Brussel er man lei av det britiske brexit-kaoset. Og ingen ting tyder på at Boris Johnson, som bygde sin karriere på å latterliggjøre EU da han var stasjonert i Brussel som journalist på slutten av 1980-tallet, har noen som helst sympati i EU-systemet.

Tirsdag blir Boris Johnson ny britisk statsminister. Vil han bringe magi inn i Downing Street nr. 10? Eller vil den la vente på seg? Sånn at Boris Johnson til slutt blir sin egen vits.

STATSMINISTER: Storbritannias nye statsminister Boris Johnson var full av energi fra talerstolen da det ble kunngjort at det er han som skal lede landet i tiden som kommer. Video: AP Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media