Splittet personlighet

T.I. er rappens Dr. Jekyll og Mr. Hyde.

Les ukas musikkanmeldelser.

CD: Jeg hadde en gang en kompis som aldri tok ansvar når han hadde gjort noe galt. I stedet skyldte på sitt fylle-alterego Orvar. Stukket fra restaurantregningen? Slått til en venn? Klint med feil jente? «Nei, nei, nei, det var ikke meg, det var Orvar». Gutten slapp unna med alt – og selvfølgelig ingenting.

Det samme problemet har åpenbart Atlanta-rapperen T.I.. Femteskiva «T.I. vs. T.I.P.» er basert på konflikten mellom to av hans personlighetsgestalter.

T.I. er rapstjernen som skapte en av fjorårets største hiphophits med «Gypsy Woman»-samplende «Why You Wanna», bidro med gjesterim på Justin Timberlakes «My Love» og opplevde at sisteskiva «King» ble Atlantic Records mestselgende album på femten år. En hardt arbeidende businessmann, med andre ord.

T.I.P. er på sin side hans rølpete, kranglevorne, gatesmarte og dopdealende alter ego, som mener at T.I. har glemt oppveksten sin, sviktet vennene, solgt ut.

Det burde være duket for en interessant diskusjon, men dessverre har T.I. allerede vunnet krangelen fra første beat. I stedet for å la konfliktene lede albumet opp på et høyere nivå, følger «T.I. vs. T.I.P.» oppskriften fra «King» til punkt og prikke.

Synthdrevet lag-på-lag-produksjon fra ringrevene Just Blaze og Mannie Fresh, forutsigbare gjesteopptredener fra Jay-Z og Busta Rhymes, og selvfølgelig en god dose selvsikre rim fra gutten selv. Solid som banken, selvfølgelig, men hva så?

Ok, tidvis glimter det skikkelig til. På «You Know What It Is» og blåsersterke «Hurt» gjør T.I. det han kan best, nemlig å lage klinisk sumpete og pompøs sørstatsrap. Likevel hadde nok plata hatt godt av en dose mindre kalkulert schizofreni.

SPLITTET PERSONLIGHET: T.I. er både gatesmart slyngel og hardtarbeidende businessmann. Foto: SCANPIX
SPLITTET PERSONLIGHET: T.I. er både gatesmart slyngel og hardtarbeidende businessmann. Foto: SCANPIX Vis mer

Les ukas musikkanmeldelser.