SPOILER ALERT: Siste Game of Thrones-episode sluttet kanskje ikke så ille som du tror

Flere gode grunner til å la håpet leve.

HVA SKJER? Er det noe som er gøy med «Game of Thrones», så er det å lete etter spor i tv-serien og bøkene, som kan fortelle oss noe om hva som vil skje videre. Kanskje går det bedre med både Jon Snow (Kit Harington) og resten av gjengen enn det så ut til i sesongavslutningen nettopp. Foto: HBO NORDIC
HVA SKJER? Er det noe som er gøy med «Game of Thrones», så er det å lete etter spor i tv-serien og bøkene, som kan fortelle oss noe om hva som vil skje videre. Kanskje går det bedre med både Jon Snow (Kit Harington) og resten av gjengen enn det så ut til i sesongavslutningen nettopp. Foto: HBO NORDIC Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet:) HVIS DU IKKE HAR SETT SISTE EPISODE AV «GAME OF THRONES», SESONG FEM, OG HAR TENKT Å GJØRE DET, MÅ DU KLIKKE DEG UT IGJEN MED EN GANG!

Det samme gjelder deg som ikke vil vite hvordan tv-serien skiller seg fra bøkene til George RR Martin.

Ikke over?
Men alle dere andre, som sitter igjen med en stor tomhetsfølelse etter sesongavslutningen og tenker at dette, dette var dråpen - kanskje har dere sendt illsinte twitter-meldinger til Martin, der dere slår opp med ham og bøkene hans for all framtid (det er en del av dere der ute), kanskje klarer dere, som jeg, ikke å tenke på så mye annet i dag, enn på hvor den kommende boka og sesongen kommer til å ta oss etter dette. Dere må lese videre.

For det er ikke helt sikkert at alt er så ille som det så ut til i de siste sekundene av sesong fem, episode 10. Det vil si, det er ikke helt sikkert at det er helt over og ut for Jon Snow, som har vært favorittkarakteren til så mange «Game of Thrones»-fans.

Cliffhanger
I den siste episoden så vi hvordan den nokså ferske kommandanten ble lurt ut av rommet sitt i Castle Black og inn i et hjørne av bakgården, der han ble stukket ned av sine egne menn i The Night's Watch. I spissen for angrepet stod hans gamle nemesis Ser Alliser Thorne, samt den unge tjeneren Olly. Oppmerksomme seere vil ha merket seg Ollys økende misnøye med sjefen i løpet av de siste episodene, og det var han som ga Jon det siste - og tilsynelatende avgjørende - knivstikket.

Olly, «Game of Thrones»' egen Brutus, finnes ikke i bøkene, men ellers er scenen veldig lik den som avslutter femte og foreløpig siste bok i serien det hele bygger på, George RR Martins «A Song of Ice and Fire».

En gigantisk cliffhanger, med andre ord, både for bok- og tv-serien. For i dette universet kan vi aldri være sjelden være sikker på at folk virkelig er døde, med mindre de er brent til aske på bålet. Kanskje ikke engang da. Og vi har ennå ikke hørt noen si «and now his watch has ended».

- Jeg er død
Én ting tyder på at Jon Snow virkelig er ute av serien, nemlig Entertainment Weeklys intervju med skuespiller Kit Harington, som ble publisert etter at episoden var sluppet på HBO. Der sier Harington at han har fått beskjed om at eventyret er over for hans del.

- Det er slik jeg forstår det. Jeg hadde en ordentlig prat med Dan og David (produsentene, journ. anm), vi gjorde «The Tony Soprano Walk». Og de sa: Hør her, du er ferdig, det er over, forteller han.

Nettstedet konfronterer han med opplysninger som ble kjent i fjor, om at han står på lønningslista for neste sesong. Det «var feil på mange måter», forteller han:

- Jeg er død, jeg kommer ikke tilbake neste sesong.

Slik kan han gjenoppstå
Men er nå det så sikkert? Det er nemlig mye som peker mot at Jon Snow - i en eller annen form - vil være en viktig brikke i spillet om Jerntronen en stund til.

KAN HUN REDDE HAM? Lady Melisandre er i stand til mye rart. Foto: HBO NORDIC
KAN HUN REDDE HAM? Lady Melisandre er i stand til mye rart. Foto: HBO NORDIC Vis mer

La oss se på ulike scenarier:

1. Lady Melisandre gjenoppliver ham.
Det kan ikke ha vært tilfeldig at den røde prestinnen av R'hllor kom tilbake til Castle Black like før Jon ble stukket ned? Så lenge hun har vært med i serien, har hun vært skråsikker på at Stannis er den reinkarnerte messias-figuren Azor Ahai, som skal redde verden fra mørket. Men når pila begynner å peke virkelig bratt nedover for Stannis, forlater hun ham og drar tilbake til nattevaktene, og til den andre mannen hun har interessert seg veldig for i løpet av siste sesong, nemlig Jon.

Vi har ikke sett Melisandre gjenopplive noen før, men trolig har hun det som skal til. Husker dere Robin Hood-figuren Beric Dondarrion og hans kompanjong, den røde presten Thoros of Myr? Dondarrion døde opptil flere ganger, og ble bragt tilbake av Thoros, riktignok i stadig blekere utgaver av seg selv, inntil det ikke gikk lenger. Har du lest bøkene, vet du at Dondarrion bukket under for godt etter å ha gjenopplivet Catelyn Stark. Hun ble drept i «The Red Wedding», men i bøkene gjenoppstår hun som den mystiske skikkelsen «Lady Stoneheart». Et litt sært sideplott som er strøket fra tv-serien, men Dondarrion og Thoros har derimot fått plass. Akkurat hvorfor har vært litt uklart for meg, inntil nå: De er jo selve kroneksempelet på hva de røde prestene og prestinnene og deres «Lord of Light» er i stand til.

2. Han lever videre gjennom vargen sin, Ghost.
I likhet med søsknene Arya og Bran, har han telepatiske evner og har vist seg i stand til å ta kontroll over dyrs bevissthet - eller rettere sagt gå inn i dem. Han er en «warg». Kanskje klarer han å flytte bevisstheten sin permanent over i Ghost, før han dør? I bokserien finnes det flere eksempler på mennesker som har gjort slike ting, med varierende hell. Men tv-serien har ikke lagt fullt så mye vekt på disse personene og historiene.

3. Det var egentlig ikke han som ble drept
I «The Song of Ice and Fire» er det en scene der en person bytter plass og utseende med en annen, like før den ene blir drept, slik at vedkommende kan «gjenoppstå» senere. På den måten later Lady Melisandre som om hun dreper «The King Beyond the Wall», Mance Rayder, mens hun egentlig vil sende ham sørover på et hemmelig oppdrag. Det ser ut til at dette plottet er fjernet fra tv-serien, men lignende ting har også skjedd der. Som i den siste episoden, der en forferdet Arya ser vennen Jaqen H'gar drikke en flaske med gift og dø. Men så dukker den virkelige H'gar opp bak henne, og det viser seg at mannen på gulvet bar en maske.

4. «The White Walkers» angriper Castle Black og «gjenoppliver» ham som zombie.
Tenker vi stopper der.

Hvorfor Jon Snow er viktig
Uansett, gårsdagens drap var sjokkerende av flere årsaker. Ikke bare er Jon Snow en av seriens desidert viktigste figurer, en stor fan-favoritt, og en av de personene som har utviklet seg aller mest siden første episode: Fra «bastard» til selveste lederen av The Night's Watch.

Dessuten er han en helt sentral skikkelse i mange av teoriene som sirkulerer blant fansen på nettet, blant annet når det gjelder hvordan serien vil ende helt til slutt.

Ligningen «l + r = j» er kjent for mange. Jeg skal ikke forklare den her, men la oss bare si at den knytter ham til selve tittelen på bokserien i en slik grad at mange tror det rett og slett er han som er «A Song of Ice and Fire». Er det kanskje han som er Azor Ahai, og ikke Stannis? Kan han gjenoppstå som en slags gud, eller en demon?

I SIVIL: Er det bare slik vi får se Kit Harington framover?
Foto: NTB SCANPIX / CALA/Broadimage
I SIVIL: Er det bare slik vi får se Kit Harington framover? Foto: NTB SCANPIX / CALA/Broadimage Vis mer

Uansett er det han som ser ut til å være best rustet til å ta opp kampen mot det store mørket i dette fantasyuniverset, «The White Walkers».

Og, som Kit Harington sier til Entertainment Weekly:

- Det største tapet når det gjelder Jons historie, er at han aldri finner ut hvem moren hans er. Det var hjerteskjærende for meg.

Så la oss leve i håpet.
 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer