Recap Nobel Episode fire

Spoiler! Husker du «Valhall-soldatene»? De får et klapp på skuldra i ny «Nobel»-episode

Les ukas «Nobel»-recap.

VANSKELIG: F.v. Håvard (Mads Sjögård Pettersen) og Erling Riiser (Aksel Hennie) i en særdeles presset situasjon. Foto: NRK
VANSKELIG: F.v. Håvard (Mads Sjögård Pettersen) og Erling Riiser (Aksel Hennie) i en særdeles presset situasjon. Foto: NRK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I fjerde episode av NRKs sterke spenningsserie «Nobel» dykker vi ned i det jeg tipper har vært et helt sentralt tema å utforske for serieskaperne:

Krigerkulturen. Hva gjør det med mennesker at de har som jobb å drepe? Hvordan blir tonen dem imellom? Hvordan snakker de om det, og hvordan motiverer de seg?

NB: Her kommer et sammendrag av handlingen i helgens «Nobel»-episode. Ikke les videre dersom du ikke vil vite hva som skjer.

Og NB2: Dette er altså fjerde episode i serien, selv om det bare er tredje søndagen NRK viser serien. Første og andre episode ble sendt samlet som én lang premiereepisode.

«Til Valhall!»

Spørsmålet om motivasjon stilte jeg også i forrige ukes recap, etter at Erling og co hadde mistet en mann under et oppdrag de ikke visste hvorfor de utførte – eller hvem de utførte det for.

Men soldatmotivasjon har vært et stort tema i nyhetsbildet før, ikke minst i 2010, da «Valhall»-saken sprakk i norske medier. Soldater fra Telemarkbataljonen var filmet mens de ropte «Til Valhall!», i en reportasje i bladet Alfa uttalte de at det å være i kamp var «bedre enn å knulle». En kompanisjef ble sitert på at det var «nydelig» å høre at de sannsynligvis hadde klart å drepe Taliban-lederen som laget veibomben som drepte den 22 år gamle soldaten Claes Joachim Olsson samme år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer