Spoing! Dunk! Plask!

Halvbevisst parodi på sportsreportasjen. Fullt på høyde med sine konkurrenter innen basseng-reality-sjangeren.

Terning3 Norsk bassengserie. Premiere i kveld på TVNorge kl. 21.30 TV: Reklamekanalene kjører hardt på vorspielmoro for tida. Kanskje er det den sjarmerende galskapen til Ylvis-brødrene som gir TVNorge følelsen av å ha funnet suksessoppskriften.

Samtidig er det jo sjelden at programideene har sitt opphav i Norge. Wipeout stammer som så mye annet tulle-tv fra Nederland – og foregår av en eller annen grunn i Buenos Aires. Muligens for å fylle opp kulldioksidkvoten før påske, siden hvert program består av en elimineringskonkurranse med åtte flybårne nordmenn og like mange svensker og dansker.

Moro med gummi

Øvelsene går hovedsakelig ut på å balansere på gummiballer, forsere en «boksehanskevegg» og klamre seg til diverse skumgummibelagte gjenstander for ikke å havne i gjørme eller vann. Vi kan tolke dette som menneskets kamp mot elementene, hvis vi skal være alvorlige et øyeblikk. Men det skal vi jo ikke. I stedet skal vi le av kavende kropper som spretter og faller og spreller og lander i bassenget. Det er lattervekkende i minst ti minutter. Da har jeg ledd ferdig, i motsetning til Synnøve Skarbø i rollen som en slags intervjuer: hun lo etter eget utsagn sammenhengende i fire uker.

Satire?

«Wipeout» har likevel en viss energi, også etter at slapstickmuskelen har ledd ferdig. Det skyldes nok delvis de heseblesende deltakerne, men først og fremst de to kommentatorene Anders Hoff og Øyvind Rafto, to tredjedeler av den ikke utpreget morsomme humortruppen Raske menn. Men her fungerer de bra som et vulgær-satirisk akkompagnement til galskapen i bassenget.

Vorspielmoro

Jeg velger å tolke «Wipeout» som en ellevill parodi på sportsreportasjen. Kommentatorene gir deltakerne kallenavn og gjør narr av dem, med kommentarer som ville gitt dem sparken fra NRK-sporten. En deltaker får blant annet anmerkninger for sin omfangsrike rumpe og flere av overgangene ville vært mat for Kringkastingsrådet: «Nok nerds for denne gang, gi oss en beib, Synnøve.» Som sagt, vorspielmoro av det primale slaget, der man ikke helt vet hva man ler av.