Spøkefull Fløgstad

Overskuddsbok der forfatteren utleverer menneskelige dårskaper og nasjonale særegenheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fløgstad skriver om reisen som handling og reisen som metafor, som fluktvei og dannelsesvei, som nederlag og utopi. Han er en reisende, en flanør, både i geografien og i språket. Veien er målet, og observasjonene underveis er det stoff bøkene hans er laget av.

Pendlingen

Slik var det fra første stund, slik har det fortsatt å være. Karakteristisk for de store historiske romanene til Fløgstad er pendlingen mellom borte og hjemme, som er lagt inn for både å vise hvor integrert Norge er i det globale samfunnet, og for å gi forfatteren muligheter til å utfolde seg i hele det registeret som pendlingens dobbeltperspektiv gir anledning til: verden sett med norske øyne, Norge sett utenfra.

Med unntak av «Kron og mynt» har Fløgstad i de beste av sine seineste bøker opptrådt i egen høye person som reisende observatør ute i den store verden.

Framfor alt har han reist i Latin-Amerika og Kina, der han som antikapitalist har inngått et lykkelig ekteskap med seg selv som en slentrende turist som inntar sine ensomme måltider med den samme henslengte eleganse som han serverer sine språklige blødmer. I årets roman har han kledd seg i en chileners gevanter og latt denne mannen, hvis bortfløyne far er norsk, ta den lange veien over havet for å søke etter opplysninger om sitt fedrene opphav.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer