Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Spøkelser på Nobelpris-loftet

De Aderton i Stockholm blir stadig færre.

DYPE SKYGGER: Tildelingen av Nobelprisen til Harry Martinson i 1974 og etterspillet av den er et mørkt punkt i svensk kulturhistorie. Det endte med at dikteren bak verket "Aniara" tok livet av seg.
DYPE SKYGGER: Tildelingen av Nobelprisen til Harry Martinson i 1974 og etterspillet av den er et mørkt punkt i svensk kulturhistorie. Det endte med at dikteren bak verket "Aniara" tok livet av seg. Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bråket i Svenska Akademien nærmer seg klimaks. Det har vært i emning siden metoo-kampanjen rammet den aktverdige institusjonen midtskips før jul. Mye har vært skrevet om den såkalte kulturprofilen, fotografen Jean-Claude Arnault, som er anklagd for trakassering, trusler og overgrep mot rundt 18 kvinner. Noen av episodene skal ha funnet sted i Akademiens leiligheter i Stockholm og Paris. Litteraturklubben Forum, drevet av Arnault, er fratatt pengestøtten den har fått fra Akademin.

Arnault er gift med akademimedlem Katarina Frostenson, som er medeier i Forum. Arnault skal dessuten ha røpet vinneren av Nobelprisen på forhånd ved flere anledninger. Akademien har vurdert å ekskludere Frostenson, som er nasjonens lyrikkdronning. Dette ble nedstemt med åtte mot seks stemmer. Hun har ikke sagt et ord siden desember og har åpenbart ikke tenkt å avverge en forestående katastrofe ved å ta en Listhaug og trekke seg.

Åtte ganger har svenskene utdelt prisen til seg selv. Til sammenlikning har Norge og Danmark fått tre priser hver, Finland én og Island én. Men det svenske prisrushet fikk en brå slutt etter 1974. Da delte to svensker prisen, Eyvind Johnson og Harry Martinson. Begge to satt i Akademien. Utdelingen ble derfor skarpt kritisert, noe som gikk så dypt inn på Martinson at han tre år seinere tok livet av seg. Et annet akademimedlem, Lars Gyllensten, røpte i sine memoarer at den stakkars dikteren begikk harakiri med en gaffel mens han lå på sykehus. Det tok 27 år før svenskene igjen ga prisen til en landsmann.

To medlemmer har trukket seg, men blir ifølge reglene ikke erstattet før de dør. Kerstin Ekman (84) ga seg i 1989 fordi Akademien forholdt seg passiv til fatwaen mot Salman Rushdie. Lotta Lotass (54) forlot sin plass i 2015 fordi hun følte en sterk mistro fra miljøet og ikke kjente at hun hadde den «sosiale dannelsen» som ble krevd av henne. Nå har ytterligere tre medlemmer trådt ut, og Sara Stridsberg har sagt hun er i tvil. Resten er opp til kungen, som er en slags styreformann. Han betegner utviklingen som «väldig tråkig».

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!