Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Spøkelser ved høylys dag?

For mange er det spøkelsene fra fortida som nå inntar regjeringskontorene i Warszawa. Mange frykter at den reaksjonære nasjonalisten Jaroslaw Kaczynski vil styre Polen via fjernkontroll.

STEMMER RIKTIG: Beata Szydlo blir Polens nye statsminister. Foto: PAP/Scanpix
STEMMER RIKTIG: Beata Szydlo blir Polens nye statsminister. Foto: PAP/Scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LOV OG RETTFERDIGHETSPARTIET til den gjenlevende av de polske politiker-tvillingene, Jaroslaw Kaczynski (66), er vinneren av det polske parlamentsvalget. Valgdagsmålingene gir partiet en oppslutning på 39,1 prosent av stemmene. Det er mer enn meningsmålingene tydet på, og så mye at partiet kan regjere alene. Den nye statsministeren blir Beata Szydlo (52), som er håndplukket av Kaczynski til jobben.

VALGET BETYR at partieier Kaczynski for alvor er tilbake, etter at Andrzej Duda også ble valgt til president i mai i år. Igjen har Lov og rettferdighetspartiet både presidenten og statsministeren, som de hadde i to år fra 2006, da tvillingbror Lech Kaczynski var president, og Jaroslaw statsminister. Det var da de to tvillingbrødrene dukket opp samtidig på toppmøter i EU, og ingen kunne seg forskjell på dem, og det var da de krevde at Polen skulle vektes i EUs organer ikke etter folketallet, som alle andre, men etter det folketallet Polen ville hatt hvis man regnet med hvor mange polakker det ville være idag hvis ikke så mange hadde blitt drept under 2. verdenskrig.

DET VAR MYE å underholde seg med i polsk politikk med de to tvillingene fram til Lech Kaczynski døde i den tragiske flyulykken ved Smolensk i Polen, der store deler av den polske eliten var ombord. Etter det har Jaroslaw Kaczynski styrt sin og brorens bevegelse alene. For selv om Duda er president og Szydlo vil bli statsminister, er det liten tvil om hvem som er sjef i den konservative, nasjonalistiske, og sterkt katolske bevegelsen som Kaczynski har skapt. Det er sjefen selv.

MEN KACZYNSKI vet selv at han er en splittende person. Det er derfor partiet ikke har stilt med Kaczynski som partiets fremste kandidat verken ved presidentvalget etter parlamentsvalget i år. Spørsmålet er hvor åpenlyst han vil styre fra kulissene? For både EU og Russland er det en lettelse at det er andre enn Kaczynski som vil representere landet. Sist han og broren styrte var det mange knuter på tråden, og mange aggressive utfall mellom Polen, og de to landene som historisk sett har vært rammene for den polske nasjonen, Tyskland og Russland.

VALGET AV BEATA SZYDLO som statsminister er i utgangspunktet er forsonende gest. Hun er mild i formen, men understreker sine katolske røtter og verdier. Hun er datter av en gruvearbeider, og dyrker det ikke-elitistiske ved dette for alt det er verdt på den strengt katolske polske landsbygda. Og siden Szydlo av mange av sine motstandere også framstår som et spøkelse fra fortida, så er hun altså født i Oswiecim, byen som noen nattsvarte år også hadde navnet Auschwitz. Sin politiske erfaring har hun fra nabobyen Brzeszcze, der hun har vært borgermester.

BEATA SZYDLO var et rikspolitisk ubeskrevet blad inntil hun var leder for presidentkampanjen til Andrzej Duda i vår. Der slo Duda overraskende den sittende presidenter Bronislaw Komorowski, fra Borgerplattform, som også er taperen av helgens parlamentsvalg. Det betyr at 2015 har gitt en oppsiktsvekkende tilbakekomst for Kaczynskis Lov og rettferdighets parti.

HVOR RADIKALT vil Duda og Szlyda legge om kursen etter at det liberale moderniseringspartiet Borgerplattform har hatt makta i åtte år, fra Donald Tusk bekjempet Kaczynski brødrene, og ble statsminister i 2007? Selv om Jaroslaw Kaczynski er EU-skeptiker og streng nasjonalist, vil den nye regjeringen neppe utfordre den rollen Polen har fått de siste åra, som en pålitelig partner, der mange snakker om aksen Berlin - Warszawa, som nesten like viktig som EUs bærende akse, aksen Berlin - Paris. Polen er brohodet mot øst, det er en posisjon Lov og rettferdighetspartiet trolig vil være interessert i å opprettholde.

FLYKTNINGKVOTER og utslippskvoter er pekt ut som de viktigste feltene der de nye polske makthaverne vil utfordre EU-etablisementet. Polen har forpliktet seg til å ta imot 7000 flyktninger, noe Kaczynski har sagt han vil reforhandle. Men diplomatiske kilder i Warszawa framholder overfor Dagbladet at dette i stor grad er symbolikk. For det første er 7000 flyktninger i Polen med sine 38 millioner innbyggere veldig lite. For det andre er det ikke i Polen flyktningene vil være, så de vil uansett reise videre i EU.

KACZYNSKI har også sagt at han vil reforhandle utslippskvotene før klimatoppmøtet i Paris i november. Her kan Polen, med sin store gruveindustri, og en statsminister som er datter av en gruvearbeider, skape trøbbel. Men med Duda og Szydlo som Polens nye ledere vil polsk politikk etter alt å dømme ikke bli like underholdende som da tvillingbrødrene Kaczynski styrte Polen som president og statsminister, selv om Lov og rettferdighets partiet for fullt er tilbake.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!